Zemřela první žena, která stanula na vrcholu Everestu

V 77 letech zemřela první žena, která zdolala Mount Everest. Japonka Džunko Tabeiová pokořila nejvyšší horu světa v roce 1975. O 17 let později pak dokončila projekt Koruna světa, když dosáhla nejvyšších vrcholů všech kontinentů. V horolezectví pokračovala i poté, co jí lékaři diagnostikovali rakovinu.

Tabeiová dobyla Everest v květnu 1975, když jí bylo 35 let. Pouhých 12 dnů předtím ji s expedicí smetla lavina, spolu s průvodcem se ale vyhrabala a pokračovala až na vrchol.

V roce 2012 řekla listu Japan Times, že byla tehdy velice hrdá na to, jak bylo na její výstup nahlíženo. „V 70. letech panoval rozšířený názor, že ženy by měly zůstat doma. Dokonce i ženy, které měly práci, byly vyžadovány jen na servírování čaje. Bylo nemyslitelné, aby byly povýšeny,“ konstatovala Tabeiová.

Před čtyřmi lety diagnostikovali lékaři sportovkyni rakovinu žaludku. Poslední výpravu absolvovala v červenci, kdy vyšplhala na horu Fudži s vysokoškolskými studenty z Fukušimy, zasaženými zemětřesením a tsunami v roce 2011. Tabeiová z této prefektury pocházela.