Kambodžští potápěči se ujmou riskantní práce. Vyčistí Mekong od válečných min

Horizont ČT24: Mekong v Kambodži se po 50 letech zbaví min (zdroj: ČT24)

Devět kambodžských potápěčů vyčistí řeku Mekong v Kambodži od tisíců tun nevybuchlé munice. Ta v řece zůstala po bojích mezi americkými ozbrojenými silami a jednotkami severního Vietnamu a Vietcongu z roku 1970. Příprava programu financovaného vládou Spojených států začala v Tichomoří u Marshallových ostrovů, kde muži vyzvedli několik náloží z japonských vraků z druhé světové války.

Podle odhadů bylo v kambodžském Mekongu jen v roce 1970 potopeno na 300 zásobovacích člunů s nákladem okolo dvou tisíc tun bomb. Další téměř tři miliony pum byly podle záznamů svrženy v oblasti z letadel.

Pyrotechnici z kambodžské Záchranné potápěčské jednotky se teď s dědictvím starým bezmála 50 let chtějí vypořádat. Na začátku bylo 40 dobrovolníků. Dnes zůstalo devět specialistů, kteří prošli hustým sítem fyzické a odborné přípravy.

Miny na dně Mekongu zabíjí každý rok desítky lidí

Před třemi lety všichni začínali od nuly. „Museli se naučit plavat, museli získat kondici, museli si zvyknout ve vodě. Až potom jsme je učili potápět a poté, jak vyzvednout nálož,“ říká instruktor Mike Nisi.

„Na začátku moje rodina nebyla moc šťastná. Říkali, že mám velmi nebezpečnou práci. Ale podařilo se mi je přesvědčit, že jsme skvěle trénovaní a že máme to nejlepší vybavení,“ uvedl potápěč Neom Sopheanith.

Ve vodách tropické řeky jsou pyrotechnici často odkázáni jen na vlastní hmat a cit. Do každého ponoru nastupují sami, aby byly případné lidské ztráty co nejmenší. Bomby, miny a šrapnely pod nánosy bahna a písku na dně Mekongu zabijí každý rok okolo stovky lidí.