Burgundským vinařům mizejí hrozny. Vinice začali před zloději hlídat

Kvůli jarním mrazům a kroupám je úroda už tak slabá (zdroj: ČT24)

Francouzští vinaři čelí nečekanému problému. Množí se případy, kdy hrozny připravené ke sklizni někdo ukradne. Vůbec poprvé se proto tamní pěstitelé révy rozhodli v noci u vinic hlídkovat.

„Všimli jsme si, že jsou na zemi hrozny i listy. A samozřejmě žádné hrozny na keřích. Jsem znechucený. Proč by někdo kradl několik beden?“ popisoval událost burgundský vinař Eric Boussey.

Vinař tak přišel zhruba o sto lahví vína z letošní úrody. Ta je kvůli jarním mrazům a kroupám slabá - oproti loňsku jen pětinová. Navzdory nepřízni počasí se ale urodily hrozny velmi kvalitní.

Krádežemi si podle četníků mohou vinaři mezi sebou vyřizovat účty

Na jihu Francie přišel jiný vinař podobným způsobem o všechno víno. Eric Boussey se proto se svými sousedy rozhodl, že po nocích budou hrozny hlídat. V Burgundsku zatím patří mezi první.

„Je to vyvrcholení celoroční práce a chceme, aby hrozny skončily v našich sklepech,“ uvedl vinař Luc Hibon. Každou noc proto s ostatními pozoruje dalekohledem auta. V případě, že se některé snaží odbočit do tmy uprostřed vinic, okamžitě volají četníky. „Máme na ně přímé spojení. Sami nám radí, ať nic neděláme,“ řekl další z burgundských vinařů Nicolas Ragot.

Zatím není jasné, kdo za krádežemi stojí. V některých případech si podle četníků tímhle způsobem mezi sebou vinaři vyřizují staré účty.