Mezinárodní školy zažívají v Číně boom

Události: Mezinárodním školám se v Číně daří (zdroj: ČT24)

Poptávka po západním vzdělání v Číně roste. Ekonomický rozkvět umožňuje stále většímu počtu lidí dopřát dětem studium na soukromých školách. Letos se na ty mezinárodní zapsalo přes 150 tisíc čínských studentů.

Na předměstí Tchien-ťinu funguje pobočka prestižní australské školy už tři roky. Hlavní budova je napodobeninou prestižního britského Etonu, který navštěvovali princové William a Harry. Školné stojí skoro 700 tisíc korun ročně, letos se ale počet studentů zdvojnásobil.

„Uniformy jsou školní, ale ostatní symbolika například dnešního ranního shromáždění je v čínském duchu, protože čínský způsob prostě funguje,“ prohlásil ředitel střední školy Haileybury College Nicholas Dwyer.

Drahé školné si pořád může dovolit jen malé procento Číňanů, letos se ale na mezinárodní školy zapsalo přes 150 tisíc čínských studentů. Dostat se na nejlepší čínské střední školy je totiž obtížné - zkoušky jsou náročné a konkurence obrovská. Děti se na přijímačky dlouho připravují často s drahým doučováním.

Mezinárodní školy proto mnozí rodiče považují za méně stresující. „Kontakt s dětmi v mezinárodní škole ho obohatí, rozšíří mu obzory a navíc bude pod menším tlakem než studenti na tradičních čínských školách,“ míní otec nastávajícího studenta Čcheng Žuej.

Čínští studenti
Zdroj: ČT24

Vládou nařízený rozmach vzdělávacího systému vedl ke vzniku mnoha slabých škol, jejichž diplomy nemají valnou cenu. Kvůli tomu jsou ty mezinárodní ještě přitažlivější. „Pro starší studenty je to cesta na zahraniční univerzity,“ podotkl Dwyer.

Zatímco v čínských školách vláda zpřísňuje ideologickou kontrolu učebnic a omezuje západní vliv, mezinárodní formují budoucí střední třídu v otevřenějším duchu, když upřednostňují kritické myšlení před biflováním.