Severní Karolínu po hurikánu sužují rekordní záplavy

Jeho síly už se východní pobřeží USA bát nemusí, přesto za sebou hurikán Matthew zanechal neblahou památku. S rozsáhlými povodněmi se potýká hlavně Severní Karolína. Během hurikánu zde napršelo více než 30 centimetrů srážek.

Hurikán a jeho následky dosud usmrtily v USA nejméně 35 lidí, jen v Severní Karolíně šlo o 17 obětí. Vedení státu varuje před „extrémními povodněmi“ pro následující 3 dny. V některých částech státu hladiny řek dosahují rekordních úrovní.

Guvernér Pat McCrory vyzval obyvatele, aby dbali evakuačních pokynů a nejezdili do míst, kde voda zaplavila silnice. Zhruba 4 tisíce lidí jsou aktuálně v provizorním přístřeší. Bez proudu je více než půl milionu domovů či firem.

Americký prezident Barack Obama už v oblastech vyhlásil stav nouze, aby uvolnil federální finanční prostředky pro státní správu, samosprávu a některé neziskové organizace, které se potýkají s následky bouře.

Na Floridě se resorty potýkají s poničenými plážemi, které jsou zásadní pro místní turistický ruch. Úřady odhadují, že jejich obnova vyjde na mnoho milionů dolarů.

Mnohem větší zkázu ale hurikán zanechal v chudinském Haiti. V tété karibské zemi zemřelo zřejmě kolem tisíce obětí – přesný počet ale zatím nelze určit. OSN navíc varuje před humanitární katastrofou. Okamžitou pomoc podle organizace potřebuje téměř jeden a půl milionu Haiťanů.

Zdevastované Haiti (zdroj: ČT24)

Zasažené oblasti jsou nadále bez elektřiny. Problémem je hlavně ztížený přístup lidí k pitné vodě a potravinám. Znovu se přihlásil také smrtelný průvodce podobných zkáz: epidemie cholery.

Vodu se snažíme vyčistit a léky dodáváme do těžko přístupných oblastí. Jsou tam už stovky podezření na choleru a už máme i první mrtvé.
Sandra Honoréová
Podpůrná mise OSN na Haiti

Do blízkosti Bermud se navíc přemístil další hurikán Nicole. Živel podle Národního úřadu pro výzkum hurikánů  (NHC) postupuje severozápadně rychlostí sedm kilometrů v hodině a na Bermudách je očekáván ve čtvrtek. Bermudské úřady již varovaly obyvatele, aby se na hurikán připravili. NHC předpokládá, že Nicole, která je zatím řazena do nejslabší kategorie hurikánů, bude na sever postupovat rychleji.