Symbol Západního Berlína, mrakodrap Europa-Center, zachvátily plameny

Na střeše berlínského mrakodrapu Europa-Center vypukl v úterý požár. Podle listu Berliner Morgenpost (BM) oheň zřejmě způsobila technická závada. S plameny bojovaly desítky hasičů - nakonec úspěšně.

Na internetu se objevily záběry, jak se ze střechy mrakodrapu valí hustý černý dým, zranění ale zřejmě nikdo neutrpěl. Podle listu BM požár zapříčinila zřejmě vadná trafostanice. Policie nařídila evakuaci celé budovy, v níž je i nákupní centrum. Už večer má ale opět fungovat normálně.

Komplex budov Europa-Center vznikl ve čtvrti Charlottenburg v první polovině 60. let a brzy se 103 metrů vysoký mrakodrap stal spolu s nedaleko stojící věží vybombardovaného Pamětního kostela císaře Viléma symbolem Západního Berlína.

Mrakodrap Europa-Center v plamenech
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Poznávacím znamením jednadvacetipatrové budovy je rotující logo automobilky Mercedes-Benz, které je dokonce zapsáno v Guinessově knize rekordů jako „největší pohyblivý otáčivý hydraulický neonový systém“. Nejstarší a největší hvězda se skládá ze 680 trubek o průměru asi deset metrů, píše německý list Spiegel.