Bangladéšan zažaloval FIFA kvůli vykořisťování dělníků v Kataru

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) čelí žalobě kvůli špatným pracovním podmínkám dělníků, kteří pracují v Kataru na přípravách mistrovství světa v roce 2022. U soudu v Curychu ji zažaloval jednadvacetiletý Bangladéšan a žádá odškodnění ve výši 11 500 dolarů, v přepočtu 280 tisíc korun.

Mladík zaplatil 4000 dolarů za to, že práci v Kataru získal. Rok a půl pak pracoval v drsných podmínkách v přístavu, kde z lodí vykládal stavební materiál. Když byl propuštěn a vyhoštěn ze země, neměl vydělanou ani částku, kterou zaplatil za možnost v Kataru pracovat.

Mezinárodní fotbalovou federaci viní z toho, že nevyužije svůj vliv k tomu, aby dělníkům v Kataru pomohla zajistit spravedlivé podmínky. S žalobou mu pomohla Federace nizozemských odborových svazů.

„Během mistrovství světa povolí v Kataru pít pivo, konzumovat alkohol ve fanzónách. Dokážete si to představit, v muslimské zemi? Jak složité by pro ně (FIFA) bylo říct, že všechny společnosti, které platí málo a drží lidi proti jejich vůli v zemi, dostanou velké pokuty?“ uvedla právní zástupkyně odborové organizace Liesbeth Zegveldová. Rozhodnutí soudu se dá podle ní očekávat nejdřív za rok.

Přípravy na fotbalové mistrovství světa v Kataru
Zdroj: Reuters

Katar je už dlouho kritizován za to, v jakých podmínkách zahraniční dělníci na výstavbě stadionů a dalších projektů pro mistrovství světa v roce 2022 pracují. Mluvčí katarské vlády se k případu nevyjádřil, dříve ale jakékoliv zneužívání dělníků popřel a ujistil, že je v zemi dodržován zákoník práce.

Na jednoho katarského dělníka dvacet ze zahraničí

Přípravy na fotbalové mistrovství světa v Kataru
Zdroj: Reuters

Ze zpráv organizace Amnesty International vyplývá, že dělníci především z Indie, Nepálu či Bangladéše pracují v otrokářských podmínkách a jsou jim odpírány výplaty. Řada firem jim zadržuje doklady a brání v odchodu nebo změně místa. Dělníci navíc bydlí v přelidněných špinavých prostorech.

Poměr zahraničních a katarských dělníků v zemi je dvacet ku jednomu. Podle místních zákonů mohou být dělníci uvězněni nebo deportováni, pokud se rozhodnou stávkovat či zakládat odbory. 

Mluvčí FIFA potvrdila, že organizace o podané žalobě ví. Zdůraznila, že postoj FIFA k pracovním podmínkám dělníků je známý, organizace například plánuje vytvoření skupiny sledující pracovní podmínky v Kataru.

Do infrastruktury chce bohatý emirát v Perském zálivu investovat kvůli fotbalovému šampionátu asi 200 miliard dolarů.