Gruzínský sen trvá. Vládnoucí strana zřejmě obhájila vítězství ve volbách

Parlamentní volby v Gruzii zřejmě vyhrála vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Vyplývá to z průzkumů několika agentur u volebních místností. Vítězství tohoto uskupení nad Sjednoceným národním hnutím (UNM) exprezidenta Michaila Saakašviliho se očekávalo. Miliardářova strana už krátce po zveřejnění průzkumů vyhlásila své vítězství.

Mezinárodní agentura pro průzkum trhu Kantar odhadla, že Gruzínský sen dostal 53,8 procenta hlasů. Další mezinárodní agentura GfK přisoudila tomuto uskupení ale jen 39,9 procenta.

Na druhém místě se podle obou průzkumů umístilo Saakašviliho UNM. Podle Kantaru dostalo jen 19,5 procenta, GfK mu však odhadla mnohem více - 32,7 procenta.

Dnešní volby se označovaly za test stability země. V této jihokavkazské zemi se 4,5 milionu obyvatel vládla před volbami napjatá atmosféra, poznamenaná několika násilnými incidenty. Zahraniční pozorovatelé nicméně očekávají, že volby budou svobodné a spravedlivé.

Parlamentní volby v Gruzii
Zdroj: Reuters

Saakašvili vládl Gruzii devět let, ale po prohraných volbách před čtyřmi lety odjel do zahraničí a nyní působí na Ukrajině jako gubernátor Oděsy. Ivanišviliho Gruzínský sen tehdy po prvním pokojném převzetí moci za dobu gruzínské nezávislosti uvrhl do vězení desítky bývalých státních činitelů včetně expremiéra Vana Merabišviliho a vysloužil si za to kritiku západních spojenců. Saakašvili je v Gruzii stíhán kvůli podezření ze zneužití moci a ze zpronevěry.

Hlasuje se podle smíšeného klíče: 77 ze 150 poslanců bude zvoleno poměrným způsobem na základě stranických kandidátek, zbylých 73 většinovým způsobem v jednomandátových okruzích. Nový parlament bude zvolen na čtyři roky. První předběžné výsledky se očekávají až pozdě v noci.