Orbán po schůzce s Ficem obhajoval změnu maďarské ústavy ohledně kvót

Zpravodaj ČT Mathé k setkání Orbána s Ficem (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán obhajoval v Bratislavě chystanou změnu maďarské ústavy. Podle návrhu nikdo nebude moci Budapešti přikázat kvóty na uprchlíky. Orbán se sešel se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Slovenský premiér prohlásil, že povinné kvóty se stávají mrtvými.

„K vyřešení té otázky, s kým máme společné žít, může rozhodnout jedině maďarský parlament. Ústavu chceme doplnit tak, že Maďarsku nikdo nemůže přikázat nějaké kvóty,“ řekl novinářům Orbán. Dodal, že změna ústavy bude v souladu s evropským právem.

Maďarský premiér po jednání s Ficem kritizoval také neomezené unijní kvóty na migranty. „Takový systém kvót, který nemá horní hranici a který je povinný, může zničit výsledky, které jsme dosáhli. Nechceme teroristické činy. Chceme zachovat bezpečnost našich občanů,“ řekl. Orbán za potřebnou označil ochranu vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob a zrušení dočasných hranic mezi jednotlivými státy Schengenu.

S návrhem na změnu ústavy přišel Orbán po víkendovém referendu v Maďarsku, ve kterém kvóty odmítlo přes 98 procent hlasujících. Plebiscit ale byl neplatný, protože se ho nezúčastnila alespoň polovina voličů.

Navrhované změny podle Orbána zahrnují zákaz usazování skupin migrantů s tím, že o přijetí migrantů lze rozhodovat jen na základě individuálních žádostí. Předseda poslaneckého klubu vládnoucí strany Fidesz Lajos Kósa v týdnu řekl, že maďarský parlament by mohl změnu schválit 8. listopadu a zákaz by podle něj mohl platit od poloviny listopadu. Kósa současně prohlásil, že Maďarsko se hlásí ke svému členství v EU. 

Slovenský premiér Robert Fico
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Maďarsko stejně jako Slovensko podalo žalobu k unijnímu soudu proti dřívějšímu rozhodnutí členských států evropské osmadvacítky o přerozdělování migrantů v EU na základě povinných kvót.

Podle slovenského premiéra Fica kvóty na migranty již nejsou v EU aktuální. „Povinné kvóty se stávají mrtvým politickým tématem,“ řekl slovenský premiér. Dodal, že slovenské předsednictví chce vypracovat kompromisní návrhy na úpravu pravidel unijní azylové politiky.

Vlastní návrhy ohledně azylu dříve v tomto roce představila Evropská komise. Předloha počítá například s doplněním dublinského systému o povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi státy EU v případě nepřiměřené zátěže jednoho z nich či sjednocení podoby azylového řízení napříč členskými státy Unie. 

Juncker: Neplnění kvót znamená konec EU

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker znovu apeloval na členské státy Evropské unie, aby unijní plán na přerozdělování uprchlíků podle kvót plnily. Komise představila loni plán na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků v členských zemích Unie.

Jean-Claude Juncker
Zdroj: ČT24

„Někteří členové jej ale neuplatňují,“ postěžoval si Juncker na konferenci v Paříži. „To je začátek konce, pokud pevné pravidlo, které bylo demokraticky zpracováno, členské státy nedodržují,“ řekl zejména s poukazem na Maďarsko.

„Pokud pokaždé, kdy některý členský stát nesouhlasí s nějakým rozhodnutím, uspořádá referendum, aby tvrdil opak toho, co říkají právní pravidla, pak nedokážeme spravovat a řídit Evropskou unii,“ prohlásil Juncker. Evropská unie stojí na právu, sdělil také Juncker. „Vidět, že se dnes některé členské státy vyznačují tím, že již nerespektují evropské normy, je velmi smutné,“ dodal.