Svět do roku 2020 podpoří Afghánistán více než 15 miliardami dolarů

Světové společenství do roku 2020 podpoří rozvoj Afghánistánu částkou 15,2 miliardy dolarů (365 miliard korun). Uvádí to závěrečný dokument středeční dárcovské konference, kterou v Bruselu uspořádaly společně Evropská unie a afghánská vláda. Konference se účastnili zástupci více než 70 států a dvou desítek mezinárodních organizací.

EU a její členské státy se budou na podpoře Afghánistánu do roku 2020 podílet částkou 5,6 miliardy dolarů, uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Chceme vyjádřit pokračující podporu mezinárodního společenství nejen slovy,“ podotkla Mogheriniová. Zároveň odmítla spojovat podporu s evropskou migrační krizí.

Celkových 15,2 miliardy dolarů pro Afghánistán podle Mogheriniové překonává ta „nejrůžovější očekávání“ organizátorů bruselské dárcovské konference. Pokračující podpora je o něco nižší než 16 miliard dolarů, jimiž dárci slíbili Kábul podpořit před čtyřmi lety na podobné konferenci v Tokiu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při příchodu na bruselské jednání zdůraznil, že afghánská vláda prezidenta Ašrafa Ghaního a premiéra Abdulláha Abdulláha zahájila „úctyhodné reformní úsilí“. Skutečně se podle něj snaží změnit životy Afghánců, kteří „trpěli příliš mnoho“ v důsledku politických, sociálních a ekonomických problémů a především kvůli extremismu a terorismu. 

Udržení finanční podpory je pro Afghánistán klíčové. Přestože se tamní vládě podařilo zlepšit výběr daní, je ze svých vlastních příjmů schopna pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba platit na bezpečnost. S podporou ozbrojených sil dál svou nebojovou operací Resolute Support (Rozhodná podpora) pomáhají země NATO společně s dalšími partnery.

Novinář Pavel Novotný: Afghánistán není schopen platit si sám své výdaje (zdroj: ČT24)

Afghánský prezident Ašraf Ghání poznamenal, že konference jeho zemi „prodloužila úvěr“, záviset ale bude hlavně na tom, jak peníze Afghánistán využije. „Práce z afghánské strany naplno začíná zítra,“ upozornil.

„Musíme se vypořádat se začarovaným kruhem tří provázaných problémů, kterými jsou kriminalita, korupce a konflikty. Pokud k tomu nenajdeme věrohodnou politickou vůli, zůstanou dnešní sliby dál jen pouhými sliby,“ řekl.

Za poslední tři měsíce podle Gháního soukromý sektor oznámil investice v Afghánistánu za 1,1 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun), skoro 800 milionů z této částky je v energetice.

Praha dá opět 20 milionů korun

Náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja v Bruselu řekl, že Praha bude dál každý rok přispívat 20 miliony korun. Vláda o tom rozhodla už před prázdninami. Stejně vysokou částku Afghánistán získá na rozvojovou spolupráci. Česko také dál počítá se svými vojáky v asijské zemi spolu s partnery v NATO.

Rozsáhlá konference začala už v úterý diskusí o možnostech, jak zlepšit postavení afghánských žen. Večer se uskutečnila řada dvoustranných a vícestranných schůzek.

Dárcovská konference k Afghánistánu
Zdroj: Reuters

Peníze nejsou za přijímání vrácených uprchlíků, zdůraznila Mogheriniová

Mogheriniová se zmínila o diskusi hlavních mezinárodních a regionálních hráčů spolu s OSN a ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym. Cílem podle ní bylo hledání shody na podpoře míru a usmíření v Afghánistánu. „Rozvoj a mír v Afghánistánu jsou pro region klíčovou věcí,“ zdůraznila šéfka unijní diplomacie.

Mogheriniová odmítla spojovat podporu afghánské stability s řešením evropské migrační krize, která dnes není na programu jednání. Nedávno se EU s Kábulem dohodla, že Afghánistán bude přebírat zpět své migranty, kteří jsou nyní v Unii druhou nejčastější skupinou žadatelů o azyl.

Podle náměstka Kolaji ale obě věci souvisejí a dnešní dárcovská konference umožnila uzavření nedávné dohody o migraci.