Slovenský soud zmírnil trest za nastražení bomby. O terorismus prý nešlo

Na Slovensku padl obnovený trest v případu plánovaného terorismu. Obžalovaný Ladislav Kuc dostal 23 a půl roku vězení za nastražené bomby na veřejnosti – „polepšil“ si tak o rok a půl. Soud totiž změnil původní obžalobu z terorismu za jiné trestné činy včetně obecného ohrožení.

Kuc byl odsouzen za terorismus a další trestné činy k 25 letům vězení, nejvyšší soud ale rozhodnutí nižších soudů letos na jaře zrušil. V novém procesu se okresní soud v Košicích podle médií přiklonil na stranu prokurátora.

Obhajoba během procesu navrhovala uložit Kucovi čtyřletý trest vězení, poukázala přitom na jeho zdravotní stav a duševní poruchu. Sám obžalovaný se v závěrečné řeči za své činy omluvil.

Kuc stanul před soudy za to, že na konci roku 2011 nastražil u restaurace rychlého občerstvení v Košicích bombu, která naštěstí nikoho nezranila. V předchozím procesu byl jako první Slovák obžalován a později odsouzen za trestný čin terorismu. Slovenský nejvyšší soud ale rozhodl, že jeho činy nelze posuzovat coby terorismus, a případ vrátil soudu prvního stupně k novému projednání.

Odsouzený se prý chtěl mstít za smrt psa

Kuc se před znalcem podle dřívějších informací prokuratury přiznal, že uložil bombu na veřejnosti a že by to udělal znovu. Prokurátor uvedl, že obžalovaný se chtěl mstít za smrt svého psa.

„Já se chci omluvit za své chování a za to, co jsem udělal. Velmi mě zasáhla smrt mého psa a chtěl jsem být v novinách. Měl jsem poslechnout svého psychiatra a radši se léčit. Slibuji, že se nedopustím trestné činnosti. Budu navštěvovat psychiatra, najdu si práci a rodiče mi pomůžou s ubytováním. Myslím, že si nezasloužím 25 let basy,“ řekl Kuc při závěrečné řeči.

Při přípravě bomby se Kuc dopustil chyby. Exploze nikoho nezranila a způsobila jen materiální škody. Vyšetřovatelé přišli muži na stopu díky časovému spínači, který našli na místě výbuchu a který byl opatřen značkou výrobce.

Vůči trestu se odvolal prokurátor i obhajoba, případ se proto posune ke krajskému soudu.