Horší než jatka, řekl šéf OSN o Aleppu. Moskva chce dvoudenní příměří

Rusko navrhlo osmačtyřicetihodinový klid zbraní v Aleppu. Během něho by měla být do města dopravena humanitární pomoc. Moskva s plánem přišla po pohrůžce americké diplomacie, že USA přeruší kontakty s Ruskem, pokud neskončí bombardování města. Počet obětí se za uplynulý týden vyšplhal na 400 včetně asi stovky dětí. Šéf OSN mluví o jatkách, na 600 zraněných je podle organizace nutné evakuovat.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov kritizoval středeční výroky amerických představitelů o Rusku. Mluvčí americké diplomacie John Kirby řekl, že je v zájmu Ruska zastavit násilí v Sýrii, protože extremisté by mohli využít vakuum a zahájit útoky na „ruské cíle, a to i na ruská města“. Podle Rjabkova lze na tyto výhrůžky pohlížet i jako na podporu terorismu.

Sedmidenní klid zbraní v Aleppu prosazovaný Washingtonem označil Rjabkov za nepřijatelný a prosazuje dva dny.

Podle mě je to absurdní, jsou to jen hry pro veřejnost, které ve svém výsledku slouží jenom k přeskupení vojsk nebo pozic. Za dva dny nedokážete ani evakuovat lidi, ani dovézt a efektivně rozdat pomoc.
Tomáš Kocián
koordinátor humanitárních programů Člověka v tísni

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale zdůraznil, že syrská armáda bude dál bojovat proti teroristům, a to s podporou Rusů. Moskva také zopakovala, že USA nedokážou rozlišovat mezi umírněnými rebely a radikály, což byla jedna z podmínek nedávno sjednaného příměří.

Intenzivní ofenziva Asadových sil proti povstalecké části Aleppa odstartovala minulý týden. Armáda nyní zveřejnila video ze čtvrti Faráfra, odkud se jí údajně podařilo rebely vytlačit. Jde o část města v sousedství historicky ceněného centra. Na snímcích jsou patrné silně poničené historické budovy, hromady sutě, pokroucená výztuž a prolomené stropy.

Ve čtvrti kontrolované rebely je v obležení na čtvrt milionu lidí a podle humanitárních pracovníků je situace ve městě kritická. „Řekněme to jasně – ti, kteří používají ničivé zbraně, moc dobře vědí, co dělají. Dobře vědí, že páchají válečné zločiny. Představte si to – lidé s utrženými končetinami, děti s hroznými bolestmi, infekce, utrpení a umírání a nemáte kam uniknout, ani žádná naděje na konec toho všeho. Je to jako na jatkách. Ne. Dokonce i jatka jsou humánnější,“ konstatoval šéf OSN Pan Ki-mun.

Aleppo je rukojmí Asada a Moskvy, říká novinář

V posledních dnech jsou to stovky náletů. Je to bezprecedentní násilí. Člověk si říká, že už v Sýrii nemůže být hůř. A přesto je.
Tomáš Kocián
Člověk v tísni

Podle editora ČRo Plus Pavla Novotného tato slova nejsou přehnaná, protože od konce příměří zahynulo už 400 lidí a dalších 1700 utrpělo zranění. „Syrské a ruské nálety navíc míří konkrétně na civilní centra, takže je to de facto kampaň. Aleppo je v tuto chvíli rukojmím Ruska a Sýrie,“ podotkl novinář.

Poslední nálety zasáhly i dvě nemocnice. Na místě přitom zůstává už jen pár desítek lékařů – z toho pouze sedm chirurgů. Chybí utišující prostředky, obvazy i palivo do elektrických generátorů. Asi 600 zraněných je proto nutné evakuovat, zdůrazňuje OSN.

„Není přijatelné, že se o ženy ve východním Aleppu stará jen jeden gynekolog, že tam jsou jen dva pediatři. Ve městě naní žádný anesteziolog. Je tam celkově pouze třicet doktorů, kteří jsou přetížení,“ uvedl lékař ze Srysko-americké lékařské společnosti Abd Arrahman Alomar.

Humanitární pomoc do Aleppa neproudí od července, sdělil koordinátor humanitárních programů Člověka v tísni Tomáš Kocián. „Do okolních oblastí se dostáváme, pracujeme jak v Idlibu, což je sousední provincie, tak i v samotné provincii Aleppo. Přes obklíčení vytvořené vládními vojsky se ale nedostaneme,“ konstatoval Kocián.

Opoziční bojovníci
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

Obchody v Aleppu jsou většinou zavřené

„Situace je taková, že na místním trhu už není nic, obchody jsou většinou zavřené. Několik obchodů ještě nabízí za výrazně vysoké ceny sušenou zeleninu, respektive hrách a rýži a to je všechno. Lidé mají zásoby doma, nicméně zásoby v obchodech prakticky už neexistují,“ podotkl Kocián.

Aleppo bývalo největším městem Sýrie a zároveň obchodním centrem země. „Za války je to nejdůležitější město – kdo drží Aleppo, drží Sýrii. Pokud by se syrskému režimu a Rusku podařilo povstalecké části dobýt, znamenalo by to obrat v občanské válce,“ dodal Novotný.

Francie začala prosazovat na půdě Rady bezpečnosti OSN rezoluci o zastavení bojů. „Někteří se domnívají, že mohou Aleppo dobýt bombardováním jeho východní části, ale tak to není. K míru se nelze dostat rozbombardováním cesty k němu vedoucí. Jsme svědky porušení dohody, která byla základem pro novou etapu. V Sýrii ještě nebylo hůř, protože tam bylo příměří na dosah a teď je ohroženo,“ upozornil zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN