Italové budou 4. prosince hlasovat v referendu o omezení vlivu Senátu

V Itálii se 4. prosince uskuteční referendum o reformě parlamentu, která má výrazně omezit vliv Senátu a posílit Poslaneckou sněmovnu. V současné době jsou obě komory zcela rovnocenné. Případná změna sníží počet členů Senátu o dvě třetiny. Tato komora má také reformou ztratit možnost svrhnout vládu a přijít o značný vliv na blokování přijímaných zákonů. Dlouho očekávaný termín hlasování o této ústavní změně oznámil kabinet premiéra Mattea Renziho.

Sám předseda vlády zdůvodnil potřebu změn zkostnatělostí systému, který stojí za omezením vzestupu země v posledních dvou desítkách let. Podle Renziho nemůže již déle zůstávat Itálie jeho rukojmím.

Nejdůležitější reforma od konce druhé světové války

Reforma, která je nejdůležitější od konce druhé světové války, přináší také
změny ve fungování Poslanecké sněmovny. Ta by měla schvalovat zákony označené vládou za přednostní ve zrychleném režimu, a to 70 nebo 95 dnů.

Renzi, který je v čele vlády od roku 2014, dlouhodobě spojoval výsledky
referenda se svou politickou budoucností. Původně tvrdil, že odstoupí, pokud lidé reformu v referendu nepřijmou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Renzi chce dovládnout do příštích voleb

Pak ale názor změnil s tím, jak se začaly vršit neúspěchy jeho Demokratické
strany v místních volbách. Řekl, že na jeho další působení to nebude mít vliv a příští parlamentní volby se budou konat v normálním termínu až v roce 2018.

Podle pozorovatelů citovaných agenturou AFP by ale Renzi jen těžko mohl v
případě neúspěchu referenda dělat, že se nic neděje, a demisi nepodat. Na druhou stranu je ale věcí prezidenta republiky, pokud by se rozhodl pověřit opět Renziho vedením nové vlády bez vyhlášení předčasných voleb.

Vydáno pod