Německé ministerstvo vnitra prošetří obvinění ohledně falešných pasů běženců

Německo řeší údajné falešné pasy běženců (zdroj: ČT24)

Německý úřad pro migraci a uprchlíky, který má na starosti posuzování žádostí o azyl, údajně opakovaně nerozpoznal falešné pasy běženců. S tímto obviněním přišlo několik spolkových zemí, které mluví o možném bezpečnostním riziku. Ministerstvo vnitra nyní nařídilo celou věc prošetřit.

Přijímacím centrem v bavorském Pasově na německo-rakouské hranici projdou v současné době desítky běženců denně. Policisté tak mají čas každého důkladně prověřit. „Zjistíme jejich totožnost. Prověříme, jestli už se v Německu dřív objevili. Jestli jsou v evidenci hledaných osob a identifikujeme je,“ popisuje mluvčí pasovské policie Roland Vogt.

Loňský podzim byl úplným opakem. Tisíce migrantů překročily hranice bez registrace a po zběžné kontrole. Někteří s falešnými pasy. Dvě desítky jich nedávno odhalila namátková kontrola v Bavorsku. „Je nepřijatelné, pokud je některým žadatelům ze Sýrie přiznán azyl, a pak se ukáže, že mají falešné pasy,“ tvrdí bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Úřad pro migraci a uprchlíky se sídlem v Berlíně se společně s ministerstvem vnitra, pod které tento úřad spadá, výše uvedeným výtkám brání. Od spolkových zemí prý nepřišla reklamace žádných pasů, které úřad předtím prověřil. „Pasy, které dodatečně kontrolují některé spolkové země, nemusí být stejné jako ty, které už prověřil úřad pro migraci,“ reaguje Johannes Dimroth, mluvčí ministerstva vnitra.

Velká většina běženců dorazila bez cestovních dokladů

Zmiňovaný úřad odhalil od března přes tři tisíce falešných pasů. Většinou bez následků pro jejich majitele a bez toho, že by se to dozvěděly zemské úřady. Braniborsko chce proto pasy zpětně prověřit samo a vydání databáze se domáhá u soudu.

„Pokud se teď ve spolkových zemích ukáže, že Úřadem pro migraci prověřené pasy jsou falešné, je to pro nás další argument,“ zdůrazňuje Erardo Rautenberg, nejvyšší státní žalobce Braniborska.

Přes 90 procent běženců, kteří letos přišli do Německa, u sebe žádný cestovní dokument nemělo. Na rozdíl od loňska ale mají úřady čas už na hranicích důkladně prověřit, jestli mohou pokračovat dál. Za první půlrok vrátily do Rakouska 12 tisíc migrantů.