
Reportáž zpravodaje ČT Jakuba Szántó z pivního festivalu v Tel Avivu
Tradiční tel-avivský pivní festival se koná na zrekonstruovaném jaffské nádraží, jehož provoz ukončila válka za izraelskou nezávislost. Letos na akci dominují malé pivovary s produkcí do 5000 litrů měsíčně. Na slavnosti se očekává až 50 tisíc návštěvníků.
„Vystavuje tu mezi 60 a 70 pivovary, celkem 200 druhů piva. Půlka z nich jsou domácí.“
Sarit Saban-Šelitová
Je libo pivo s medem, mátou či rozmarýnem?
Zakladatelem dnešní populární vlny v zemi je David Cohen, který přivezl tradici mikropivovarů před jedenácti lety z Ameriky. Jeho Dancing Camel neboli Tančící velbloud vaří celkem patnáct druhů čepovaného i lahvového piva.
„Naším posláním bylo vařit izraelské pivo. Jenže to tady nikdo nedělal 1800 let. Dnes vaříme pivo s datlovým medem, s místní mátou a rozmarýnem, s místní chilli papričkou,“ popisuje majitel mikropivovaru Dancing Camel David Cohen.
Přestože má Izrael jednu z nejnižších spotřeb alkoholu mezi vyspělými zeměmi, pivo se tam stává módním nápojem a počet malých soukromých pivovarů začíná narůstat.