Pivo v Izraeli získává na oblibě, vaří ho i z českých surovin

Reportáž zpravodaje ČT Jakuba Szántó z pivního festivalu v Tel Avivu (zdroj: ČT24)

Obliba piva v tradičně vinařském Izraeli stoupá. Dokazuje to i právě probíhající festival v Tel Avivu, na kterém natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Největší rozmach v zemi v poslední době prožívají mikrovarny. Suroviny si dovážejí z Česka, Belgie nebo Německa. Zároveň si ale vytvářejí vlastní originální příchutě.

Tradiční tel-avivský pivní festival se koná na zrekonstruovaném jaffské nádraží, jehož provoz ukončila válka za izraelskou nezávislost. Letos na akci dominují malé pivovary s produkcí do 5000 litrů měsíčně. Na slavnosti se očekává až 50 tisíc návštěvníků.

Vystavuje tu mezi 60 a 70 pivovary, celkem 200 druhů piva. Půlka z nich jsou domácí.
Sarit Saban-Šelitová
manažerka festivalu Beers 2016
Pivní festival v Tel Avivu
Zdroj: ČT24

Je libo pivo s medem, mátou či rozmarýnem?

Zakladatelem dnešní populární vlny v zemi je David Cohen, který přivezl tradici mikropivovarů před jedenácti lety z Ameriky. Jeho Dancing Camel neboli Tančící velbloud vaří celkem patnáct druhů čepovaného i lahvového piva.

„Naším posláním bylo vařit izraelské pivo. Jenže to tady nikdo nedělal 1800 let. Dnes vaříme pivo s datlovým medem, s místní mátou a rozmarýnem, s místní chilli papričkou,“ popisuje majitel mikropivovaru Dancing Camel David Cohen.

Přestože má Izrael jednu z nejnižších spotřeb alkoholu mezi vyspělými zeměmi, pivo se tam stává módním nápojem a počet malých soukromých pivovarů začíná narůstat.