Čeští politici vesměs souhlasí se Zemanovou skepsí vůči OSN

Prezident Miloš Zeman ve svém středečním projevu na Valném shromáždění OSN prohlásil, že efektivita Spojených národů v boji proti mezinárodnímu terorismu není dostatečná. Zemanovu výzvu k účinnějšímu vojenskému postupu ze strany této organizace, hlavně vůči radikálním islamistům, čeští politici většinou ocenili. Zároveň návrh označují jako „nereálný“ nebo jako „pouhý sen“.

 „Rozhodně s panem prezidentem souhlasím v základní tezi, že řešení problému terorismu je možné jedině za předpokladu široké mezinárodní spolupráce. Sdílím také jeho rezervovanost k efektivitě samotné OSN, protože v mnoha případech tam ti politici a státníci spíše vysílají poselství zaměřená domů,“ uvedl europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

„Spolupráce tajných služeb, vojenská spolupráce, koordinace OSN – byla by to krásná věc, ale vzhledem k současnému stavu mezinárodní situace to pokládám za nádherný vizionářský sen, ale skutečně jen sen,“ dodal Poc.

Skeptický je i europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Je dobře, že pan prezident mluví o tak závažném problému, jakým je otázka mezinárodního terorismu, na druhou stranu ta pasáž o společném zásahu a velení ze strany OSN mi nepřipadá moc reálná. Mám pochyby, jestli je v tomto směru možné – na půdě OSN – prosadit něco silného a účinného,“ uvedl Zahradil.

Pan prezident Zeman vystoupil hned po zástupci Mikronésie, což je poměrně značný úpadek současného vlivu a významu naší politiky.
Miroslav Kalousek

Nutnost dohody mezi USA a Ruskem

Šéf KSČM Vojtěch Filip je pro větší vojenské zapojení OSN v boji s terorismem pomocí aktivace článku 47. Tak to ostatně zaznělo v prezidentově projevu. „Záleží však na tom, zda dojde k bilaterální dohodě mezi Ruskou federací a Spojenými státy. Obě země se rozhodly nerovnoměrně zasahovat proti Islámskému státu,“ konstatoval Filip.

„Hlavním zdrojem problémů je skutečnost, že Rada bezpečnosti OSN se nedokáže shodnout na společném řešení,“ doplnil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s tím, že věc do značné míry komplikují odlišné vize Ruska a USA.

Reakce domácích politiků by měla být nehysterická, neagresivní a nepopulistická, ale zároveň důsledná a realistická, nemůžeme si říkat, že se nic neděje, že žádné nebezpečí nehrozí.
Pavel Bělobrádek

Co se týče prezidentem zmiňované potřeby zasáhnout citlivé body mezinárodního terorismu, je šéf lidovců přesvědčen, že zničit nervová centra nestačí. „Pokud se má takzvaný Islámský stát porazit, tak je třeba ho z těch měst fyzicky vytlačit. To bez pozemní operace nepůjde, čímž neříkám, že ji má provádět nějaká cizí armáda,“ podotknul Bělobrádek.

Prezidentův příměr, že IS je něco jako rakovina, rozvinul Bohuslav Chalupa (ANO), člen Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. „Opravdu to metastázovalo a zasáhnout hlavy radikální islámské teologie na územích 35 států je doopravdy problém. Z mého pohledu, a je to můj osobní názor, by měla proběhnout pozemní operace proti Islámskému státu,“ řekl Chalupa.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) bylo prezidentovo vystoupení spíše plácnutím do vody. „Kdyby své návrhy myslel vážně, tak by už před projevem musela proběhnout série intenzivních diplomatických jednání, kde by se sháněla podpora pro tyto návrhy,“ prohlásil Kalousek a dodal: „Je potřeba kvitovat s povděkem, že nedošlo k žádné ostudě, to je asi ta nejlepší zpráva z prezidentova vystoupení v OSN.“

Události: Zeman hovořil v OSN o terorismu, z USA si veze bustu Masaryka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod