Referendum nejdřív na jaře. Plány opozice na odchod Madura se komplikují

Referendum o odvolání venezuelské hlavy státu Nicolase Madura přichází v úvahu nejdříve z kraje příštího roku. Volební komise tímto výrokem nepotěšila opozici, která žádá co nejrychlejší konec vlády socialistů. K tomu dokázala získat dostatečný počet podpisů pod petici.

Díky petici se opozici v uplynulých měsících podařilo získat dostatek podpisů pro vypsání plebiscitu. Volební komise ale neustále odkládala stanovení jeho termínu. Podle opozice šlo o záměrné zdržování.

Pokud se totiž referendum uskuteční po 10. lednu příštího roku a Maduro bude odvolán, nebudou následovat předčasné volby, jak by si přála opozice, ale do čela země se dostane dosavadní socialistický viceprezident Aristóbulo Istúriz. Viceprezident by pak vládl do řádného konce mandátu odvolaného prezidenta. Podle nedávného průzkumu si Madurovo odvolání přeje 64 procent voličů.

Pokud se opozice rozhodne i přes nepříznivý termín referenda pokračovat ve snaze o jeho vypsání, bude muset nyní sesbírat za tři dny podpisy 20 procent voličů.

Opoziční protest ve Venezuele
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Komise nyní stanovila, že sběr podpisů proběhne 26. až 28. října. Původně požadovala podpisy 20 procent všech venezuelských voličů, nyní však žádá pro uznání platnosti druhé petice podpisy 20 procent voličů z každého z 23 venezuelských států. Úřady opozici navíc poskytnou pouze méně než 5400 volebních přístrojů na místo požadovaných skoro 20 tisíc.

„Odmítáme protiústavní části tohoto oznámení volební komise,“ uvedl opoziční mluvčí Jesús Torrealba. „Vláda má strach čelit lidu ve volbách, na ulici, na jakémkoli občanském poli,“ dodal.

Prezident Nicolás Maduro při poradě s vládou
Zdroj: Reuters

Opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) v loňských prosincových parlamentních volbách získala hlasy 7,7 milionu voličů, a po 17 letech tak má poprvé většinu v parlamentu. Madura, nástupce oblíbeného socialistického prezidenta Huga Cháveze, opozice viní mimo jiné z toho, že zemi přivedl do katastrofální ekonomické situace.

Prosincové parlamentní volby vyhrála poprvé po 17 letech pravicová opozice. Práci zákonodárného sboru, v němž má pravice většinu, ale blokuje nejvyšší soud, který straní Madurovi a od voleb anuloval řadu zákonů.