Kontroverze u německých Pirátů. Přední člen před smrtí zřejmě vraždil

Policie v Berlíně nalezla mrtvolu předního člena německé Pirátské strany Gerwalda Clause-Brunnera. V jeho bytě byl zároveň objeven ještě jeden zatím neidentifikovaný zabitý muž. Podle prvotních zjištění Claus-Brunner mladého muže nejdříve zavraždil a sám následně spáchal sebevraždu. Tragédie se odehrála v době, kdy berlínští Piráti zažívají velkou volební porážku.

Policie nalezla obě mrtvoly v berlínském bytě čtyřiačtyřicetiletého Clause-Brunnera. Přesné okolnosti případu budou strážci zákona ještě vyšetřovat. Zatím jsou přesvědčeni, že politik usmrtil dosud neznámého muže u něj doma. Jeho mrtvolu pak přemístil do svého bytu, kde se následně sám po několika dnech zabil, podle médií elektrickým proudem.

Mluvčí prokuratury sdělil, že existují důkazy, že Claus-Brunner zavražděného muže pronásledoval a obtěžoval. Druhý mrtvý muž byl podle všeho mladší třiceti let. Deník Berliner Zeitung uvedl, že pro Clause-Brunnera v minulosti zřejmě pracoval.

Pirátská strana uvedla, že její člen trpěl nevyléčitelnou chorobou a před vlastní smrtí zaslal spolustraníkům dopis na rozloučenou. Pitva ale u politika smrtelnou nemoc nepotvrdila, napsal list Bild.

Vyšetřování v berlínském bytě Clause-Brunnera
Zdroj: ČTK/DPA

Němečtí Piráti zaznamenali nečekaně velký úspěch ve volbách v roce 2011, kdy získali 8,9 procent hlasů a 15 mandátů v berlínském zemském parlamentu.

Claus-Brunner jako poslanec tohoto zákonodárného sboru přitahoval pozornost svým objemným tělem a způsobem oblékání, připomněla DPA. V nedělních volbách dosáhli Piráti ale jen 1,7 procent hlasů a z parlamentu německé metropole museli odejít.