Napětí mezi ozbrojenci a policií narůstá i v mnoha palestinských městech

Zpravodaj ČT: Neviditelná frontová linie u uprchlického tábora Baláta (zdroj: ČT24)

Sedm teroristických útoků za poslední 4 dny provedli mladí Palestinci v Izraeli a na Západním břehu. Zranili několik lidí a minimálně čtyři z útočníků sami přišli o život. Napětí mezi ozbrojenci a policií ale narůstá i v mnoha palestinských městech.

Na svahu starobylého města Nábulus leží uprchlický tábor Baláta. Už půlroku žije jeho 30 000 obyvatel na neviditelné frontové linii. Na seznamu nepřátel se vedle izraelské armády ocitla i palestinská policie.

„Začalo to před šesti měsící sporem dvou rodinných klanů, který skončil smrtí. Jenže palestinské bezpečnostní síly nezareagovaly správně,“ vysvětlil Džamál Tiráwí, zástupce strany Fatah pro tábor Baláta.

Rozsáhlá šťára v ulicích města tvrdě narazila na odpor ozbrojených Palestinců. Začala střelba. Střety mělo ukončit vyjednávání mezi policisty a veterány druhé intifády, rozsáhlého protiizraelského povstání před 10 lety.

Policie se uprchlickému táboru vyhýbá

Jenže jejich zástupce Ahmada Haláweho ubili na policejní stanici k smrti. Na jeho pohřbu žádaly desetitisíce lidí rezignaci palestinského premiéra.

„Po nedávné sérii přestřelek, které si vyžádaly několik mrtvých na obou stranách, a především po násilné smrti aktivisty Fatahu na policejní stanici se situace dostala tak daleko, že sem do ulic uprchlického tábora Baláta se uniformovaná policie vůbec neodvažuje,“ přidal svůj postřeh zpravodaj ČT Jakub Szántó.