Řádění tajfunu v Číně a na Tchaj-wanu nepřežilo jedenáct lidí

Tajfun Meranti, který zasáhl Tchaj-wan a jihovýchod Číny si vyžádal už jedenáct lidských životů. Jeden člověk zemřel na Tchaj-wanu, Čína potvrdila deset obětí a dalších jedenáct lidí zůstává pohřešovaných. Opustit domovy tam muselo více než 300 tisíc obyvatel a zhruba 1,65 milionu domácností se ocitlo bez elektřiny.

Silný tajfun, který v nárazech dosahoval rychlosti až 370 kilometrů v hodině, v Číně zničil nejméně 1600 domů. Televizní stanice odvysílaly záběry vyvrácených sloupů elektrického napětí a zničených aut ponořených pod vodou ve městě Sia-men, kam tajfun přinesl povodně.

Meranti je podle agentury Nová Čína nejsilnějším tajfunem od roku 1949, který zasáhl jihovýchod země a celosvětově nejsilnější zaznamenaný tajfun v letošním roce.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: Část evakuovaných se mohla vrátit domů (zdroj: ČT24)
Určitě jde o nejsilnější tropickou cyklonu, která kdy vznikla v tomto roce. Překonala i ničivý cyklon Winston, který zasáhl Fidži a okolí… Určitě se zapíše do top dvacítky cyklon, které kdy byly na Zemi naměřeny.
Michal Žák
meteorolog ČT

K Tchaj-wanu se blíží další tajfun

Tchaj-wan, který Meranti okrajově zasáhl ve středu, pokračuje v odklízení škod. Mezitím se ale k jeho břehům blíží další tajfun Malakas. Tchaj-wan by měl zasáhnout v pátek večer nebo v sobotu v ranních hodinách.