Vesnice, která se postavila Pekingu. Ve Wu-kchanu demonstrují za starostu

Už měsíce vycházejí obyvatelé malé rybářské vesnice na jihu Číny do ulic. Lidé v obci Wu-kchan protestují proti uvěznění starosty, kterého nedosadil režim, ale sami si ho zvolili. Jejich vzdor je jedním z nejsilnějších projevů od demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Rybářská vesnice, kde žije asi třináct tisíc lidí, se stala mezinárodně známou před pěti lety. Tehdy úspěšně protestovala proti nezákonnému zabírání půdy ze strany čínských úřadů. Vesničané vyhnali z obce vládní úředníky a policisty a zabarikádovali se. Konflikt byl vyřešen teprve poté, co provinční tajemník čínské vládnoucí komunistické strany souhlasil s uspořádáním místních voleb.

Vítězem hlasování se stal někdejší vůdce demonstrací Lin Cu-lian. Ten letos plánoval uspořádat nové protesty kvůli dalším konfiskacím půdy a aby vymohl pro vesničany řádné odškodnění. Úřady ho ale v červnu zadržely a obvinily z braní úplatků.

„Protože neznám zákony, bral jsem provize ze zakázek i z nákupů pro vesnici,“ říká Lin na záběrech státní televize CCTV. Jeho stoupenci ale prohlašují, že obvinění je falešné a že byl k přiznání donucen. Osmdesát dnů v řadě proti tomu demonstrovali.

Lin Cu-lian, starosta vesnice Wu-kchan
Zdroj: Reuters

Protesty nepřestaly ani poté, co byl Lin minulý týden odsouzen k více než třem letům vězení a pokutě 400 tisíc jüanů (1,44 milionu korun) a vesničané byli varováni, aby s demonstracemi přestali. Demonstrace ale i přes zatýkání pokračují. Na tři tisíce policistů se snaží nepokoje potlačit gumovými náboji a slzným plynem, lidé se jim brání cihlami a kamením. Osada je uzavřená, v obležení policie. Záběry rozesílají obyvatelé internetem do světa.

Ochránci práv očekávají, že úřady protest razantně ukončí, aby nenakazil okolní vesnice. „Zabírání půdy se neděje jen ve Wu-kchanu, ale i v okolních vesnicích. Pokud to nedostanou (úřady) pod kontrolu, může se to rozšířit do okolních vesnic,“ podotýká Patrick Poon z Amnesty International. 

Události: Vesnice, která se postavila Pekingu (zdroj: ČT24)

Sporné zábory půdy jsou jedním z hlavních důvodů desetitisíců drobných protestů, které každoročně Čína registruje, a souvisejí s obrovskou poptávkou po pozemcích k výstavbě továren a obytných domů, ale také golfových hřišť, luxusních vil a hotelů, charakterizující překotný ekonomický rozvoj Číny. Provincie Kuang-tung, kde leží vesnice Wu-kchan, patří k centrům nepokojů, protože se řadí k nejvíce hospodářsky rozvinutým oblastem Číny a ceny pozemků zde rychle stoupají.

O demokratické experimenty na nejnižší úrovni se pokoušejí i jinde, ale Wu-kchan symbolizuje vzácnou chvíli, kdy komunistická strana couvla. Společně s tzv. deštníkovým hnutím v Hongkongu je pro vládu největší výzvou od demonstrací na náměstí Nebeského klidu.