Tenistka Navrátilová jako inspirující osobnost. Sportovkyně tváří českého festivalu ve Washingtonu

Tenisová legenda, ale také bojovnice za práva homosexuálů. Tak ukazuje Martinu Navrátilovou festival „Vzájemné inspirace“ ve Washingtonu. Česká diplomacie v jeho rámci představuje Američanům každý rok jednu českou osobnost. Letos je to právě devítinásobná vítězka Wimbledonu.

V minulých šesti ročnících byli tvářemi festivalu třeba Václav Havel, Karel Čapek nebo Franz Kafka. Tentokrát česká diplomacie představuje za oceánem někoho, koho Američané považují za vlastního. Cestu k legendě si ale hledali dlouho, protože aktivismus se v jejich očích s bílým sportem příliš neslučoval.

Tenistka v tom ale vidí dva pilíře svého života. Přiznání se k lesbické sexuální orientaci ji stálo miliony dolarů od sponzorů a zpočátku jí nerozuměli ani její rodiče, kteří jí předhazovali, že je přecitlivělá. Navrátilová ale zůstala silnou zastánkyní práv sexuálních menšin a v roce 2014 si v New Yorku vzala svou dlouholetou přítelkyni. Spolu teď vychovávají dvě dcery. 

Význam Navrátilové potvrdila i debata v redakci deníku Washington Post. „Tolik lidí mi řeklo, že to, co dělala, jim usnadnilo přiznat se, že jsou homosexuálové nebo lesby. Ženy, které bojovaly za svá práva ve sportu, který dělala. Myslím, že není dostatečně oceňována za to, jakou byla průkopnicí,“ říká redaktorka Petula Dvorakova.

Události: Tenistka Navrátilová tváří českého festivalu v USA (zdroj: ČT24)

Na zahájení festivalu  na české ambasádě nechyběla ani další slavná Američanka s českou krví, bývalá šéfka diplomacie Spojených států Madeleine Albrightová. „Já si jí moc vážím, bylo důležité, když přijela do Ameriky, lidi ji mají moc rádi, ukázala, co ženy dovedou dělat,“ připomněla exministryně, že svými úspěchy Navrátilová inspirovala řadu dalších žen. 

Navrátilová sice odložila raketu, ale denně pranýřuje politiky. Ve volbách fandí Hillary Clintonové, i když by u ní ocenila větší otevřenost. „Oba tam něco schovávají, ale o Hillary Clintonové víme mnohem víc než o Trumpovi. A to, co víme o Trumpovi, není to nejlepší,“ myslí si. Pokud Clintonová zavolá, Navrátilová je ochotná jí pomoci. Například na Floridě, kde žije a kde se volby mohou rozhodnout. Na současné kampani tenistce vadí nacionalismus a agresivita.

Navrátilové bude za pár týdnů šedesát, z čehož prý radost nemá. Na hodinkách, které při zahájení festivalu dostala, jsou šestka a nula vyryté způsobem, který má mnohem radši – jako výsledek setu.