Přelomový soudní proces: Řetězec Kik se bude zpovídat kvůli požáru textilky v Karáčí

Přelomový proces kvůli požáru textilky (zdroj: ČT24)

Německý soud bude prvně v historii zpovídat zástupce místního koncernu kvůli událostem za hranicemi. Před tribunálem v Dortmundu stane oděvní diskont Kik obviněný z podílu na jednom z nejhorších průmyslových neštěstí v dějinách Pákistánu. Při požáru textilní továrny v Karáčí před čtyřmi lety zemřelo 260 lidí.

Bezpečnostní opatření se v textilce dodržovala jen na papíře, budova neměla únikové východy a v oknech byly mříže. Lidé se v okamžiku požáru ocitli v pasti - oheň se rychle šířil přes hromady látek a chemikálie.

„Zadavatel musí vědět, co se děje v celém dodavatelském řetězci. Jaké jsou v něm pracovní podmínky. To je zodpovědnost značky, to je ten hlavní hráč,“ říká Farhat Fátimová z pákistánského institutu práce.

Mezi zadavateli byl i německý řetězec s levným oblečením Kik. Rodinám obětí zaplatil jednorázovou částku milion dolarů. Pozůstalí ale žádají dlouhodobé odškodnění jako kompenzaci za ztrátu často jediného příjmu rodiny.

Německý řetězec Kik
Zdroj: ČT24

„Dlouhodobé odškodnění může být výstraha pro ostatní firmy a zabránit dalším podobným neštěstím,“ říká Šahída Parvínová, která při požáru přišla o manžela. Odjela z Pákistánu do Německa, aby tu se svým příběhem seznámila co nejvíc lidí.

Proces bude cesta neprobádaným územím. Zatím nikdo se v Německu nepokusil před soudem vyjasnit, jestli je místní firma zodpovědná za pracovní podmínky u dodavatele v zahraničí.

Řetězec, kterému jde o peníze i pověst, každopádně spor na domácí půdě vyhlíží pozitivně „Vítáme, že tento velmi komplexní případ bude podroben zevrubné právní kontrole,“ uvedla společnost v prohlášení.

Šahída Parvínová si od soudu slibuje peníze na lepší vzdělání pro své syny. Aby nemuseli pracovat za podmínek, které se podle ní ani po smrti jejich otce příliš nezlepšily.