11. září nejsou jen zničená Dvojčata. Při útoku na Pentagon zemřely dvě stovky lidí

Spojené státy si připomínají 15. výročí 11. září, největšího teroristického útoku ve svých dějinách. Hlavní pozornost se logicky upírá k New Yorku, kde přišly o život téměř tři tisíce lidí. Ve stínu této piety tradičně zůstává další místo útoku - Pentagon, kde po nárazu letadla zemřelo 184 lidí.

Zaměstnanci ministerstva obrany se už během zvláštní pietní akce přišli poklonit téměř dvěma stovkám lidí, kteří o pár metrů dál před 15 lety nalezli smrt. „Byly to první oběti ministerstva obrany, americké oběti v následném boji s těmi, kteří na nás zaútočili,“ pronesl během vzpomínkové akce náměstek ministra obrany Robert Work.

Tracy Williamsová pracovala v období útoku na protiteroristickém oddělení. Když se u ní v kanceláři po nárazu letadla objevila ohnivá koule, o příčině nepochybovala. Její příběh je jen jedním z mnoha, které dělí svět na dobu před a po 11. září. „Ztratila jsem víru v systém, důvěru v lidi, víru v Boha,“ říká Williamsová.

V Pentagonu si připomněli oběti z 11. září (zdroj: ČT24)

Teroristé zamířili na hlavní město světové velmoci a symbol její vojenské síly. Přesto není útok na budovu Pentagonu tím hlavním, co se lidem v souvislosti s 11. zářím vybaví.

Když sháněli tvůrci nového dokumentu o útoku na Pentagon peníze, opakovaně naráželi na žádosti, aby byl jejich film o New Yorku, který táhne víc. Nakonec si ale záměr prosadili.

Památník útoku na Pentagon
Zdroj: Reuters

Podle autorky památníku u Pentagonu mají všechna tři vzpomínková místa svá specifika a jen dohromady vypráví celý příběh 11. září. „Snažili jsme se o místo k zamyšlení, kam si rodina, která přišla o tátu, může přijít sednout na pět minut nebo několik hodin,“ říká architektka Julie Beckmanová.

Tragédii před budovou Pentagonu připomíná 184 laviček ve směru, kterým letadlo pilotované teroristy přiletělo.