Rekordní slovenský most sahá do nebe. Zemi pod sebou změnil k nepoznání

Nový most u Čadci se stane technickou dominantou pomezí (zdroj: ČT24)

Unikátní dálniční most dokončují stavaři na severozápadě Slovenska. S víc než 84 metry je nejvyšší ve střední Evropě a stane se důležitým spojem severu země s Polskem. Z přetížených silnic má odvést hlavně kamionovou dopravu. Z řešení jednoho problému je ale zárodek druhého – podle kritiků stavba zaryla další šrám zdejší krajině.

Nový technický unikát na pomezí Slovenska, Polska a Česka je skoro dvakrát vyšší než pražský Nuselský most. Zdejší tvář Kysuckých Beskyd začaly stroje dramaticky měnit teprve před třemi lety.

Most klenoucí se v 84metrové výšce má na délku 600 metrů a leží na rozestavěné dálnici z Žiliny do Polska. Zdejší okolí v blízkosti hranic si na nedostatek inženýrských staveb rozhodně nestěžuje – je zde dalších 16 mostů a dva tunely.

Místní si ale přesto na nové dominanty zvykají jen pomalu. I když výstavba proměnila údolí v nevábnou krajinu, místní doufají, že výjimečné parametry mostu alespoň přilákají turisty. K nedalekému trojmezí tak přibude další atrakce.

První auta mají na most vyjet po Novém roce, otevření celé dálnice D3 je ale zatím v nedohlednu. Podle kritiků navíc stavba v náročném terénu odčerpává síly i finance na dokončení páteřní komunikace Slovenska z Bratislavy do Košic. Její poslední úsek má být hotový nejdřív za 8 let.