Modul s trojicí kosmonautů z ISS úspěšně přistál na Zemi

Návratový modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem úspěšně přistál v Kazachstánu. Cesta z ISS na Zem trvala přibližně 3,5 hodiny. Trojice strávila ve vesmíru téměř půl roku, další členové posádky tam zůstávají.

„Přistání bylo úspěšné,“ oznámila agentura TASS a odvoláním na řídící středisko a dodala, že záchranáři mezitím pomohli posádce vystoupit z modulu. Hlášení o hladkém přistání vyvolalo v řídícím středisku potlesk.

Trojice strávila téměř půl roku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde zůstává Rus Anatolij Ivanišin, Japonec Takuja Óniši a Američanka Kathleen Rubinsová.

Ovčinin, Skripočka a William odstartovali z Bajkonuru 19. března a strávili ve vesmíru 172 dní. Pro Ovčinina to byl první let, pro Skripočku druhý a pro Williamse čtvrtý. Další posádka se má k ISS vydat 23. září na palubě lodi Sojuz MS-02.

Sojuz TMA-20M byl poslední vesmírnou lodí „staré řady“, která se dostala do vesmíru. V současnosti je u ISS ukotvena první loď modernizovaného typu Sojuz MS, která se od předchozí řady odlišuje především novým řídícím a telemetrickým systémem spolupracujícím s retranslačními družicemi Luč, novým systémem přiblížením a připojení a dalším vybavením. Vylepšen je také elektrický systém a solární baterie poskytují více energie, poznamenal TASS.

Americký člen posádky lodi Sojuz TMA-20M Jeffrey Williams
Zdroj: ČTK/AP/Maxim Shipenkov