Prokuratura žádá Sarkozyho stíhání kvůli kampani 2012

Francouzská prokuratura požaduje, aby soud znovu začal prověřovat financování kampaně Nicolase Sarkozyho z roku 2012. Překročení stanoveného rozpočtu údajně kryl falešnými fakturami. Prokuratura se obává, že než soud Sarkozyho prověří, může být znovu prezidentem. Volby, ve kterých bude kandidovat, se uskuteční v květnu příštího roku.

Tehdy se ucházel o druhé funkční období a prohrál se socialistou Francoisem Hollandem. Bývalému šéfovi státu může případný proces značně zkomplikovat snahu o znovuzvolení v příštím roce.

Prokuratura Sarkozyho obviňuje z překročení povolené hranice pro výdaje na volby a z manipulace s účty. Podle vyšetřovatelů byla Sarkozyho kampaň prostoupena složitým systémem falešných faktur, jehož cílem bylo utajit prakticky dvojnásobné výdaje, než jaké byly dovoleny. Kandidáti mohli tehdy utratit maximálně 22,5 milionu eur, podle policie ale Sarkozy ve skutečnosti vynaložil 41 milionů eur.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: Reuters

Rozhodnout o zahájení soudního řízení musejí podle agentury AFP do měsíce vyšetřovací soudci, kteří posoudí případné námitky dotčených, tedy Sarkozyho a 13 jeho spolupracovníků.

Sarkozy, pro kterého nejde o jediný střet s justicí, nedávno oznámil, že se chce opět ucházet o prezidentskou funkci. O kandidátovi pravicových Republikánů mají rozhodnout listopadové stranické primárky.

Sarkozy je zpět. Souboj o čelo Francie začíná (zdroj: ČT24)

Sarkozy se hned dokázal chopit témat, která jsou mu blízká a která po nedávných atentátech zajímají drtivou většinu Francouzů: bezpečnost a boj proti islámským radikálům. „Potřebujeme zákon, který zakáže nošení burkin na francouzských plážích a ve francouzských bazénech,“ řekl na politickém mítinku Republikánů.

Tvrdé postoje Sarkozy zřejmě zastává i proto, aby přetáhl voliče Národní fronty. Podpora Marine Le Penové je totiž už dlouho vysoká a málokdo teď pochybuje o tom, že se dostane do druhého kola prezidentských voleb – alespoň ve vesnici Brachay, kde ji volí skoro všichni.