Traktory i živý řetěz. V Calais se protestovalo za vyklizení „džungle“

Události: Protesty v Calais (zdroj: ČT24)

Obyvatelé francouzského Calais protestovali proti tomu, že v bezprostřední blízkosti města stále funguje divoký uprchlický tábor, označovaný jako džungle. Místní lidé si stěžují, že jeho existence jim způsobuje značné ekonomické škody. Vláda už v minulých dnech slíbila zbývající polovinu areálu vyklidit, řeší ale náhradní ubytovací prostory.

Ráno se uskutečnil protestní pochod obchodníků a zaměstnanců přístavu za urychlené vyklizení tábora. Do akce se zapojili také řidiči kamionů a zemědělci s traktory, kteří několik hodin blokovali hlavní tahy na město. To je hlavním uzlem pro další cestu do Británie.

Pochodu, který začal u místního stadionu a jehož cílem byl samotný přístav, se zúčastnilo asi 400 lidí. Do operace „hlemýžď“, při které mají kamiony a traktory velmi pomalou jízdou komplikovat provoz na silnicích a dálnicích, se zapojilo asi 70 vozidel. Úřady už kvůli tomu varovaly před dopravními komplikacemi.

„Protestů se zúčastní odhadem několik stovek lidí. Oba hlavní proudy se slily v jeden a plánují zřejmě po celý den blokovat hlavní příjezdovou cestu k tunelu pod kanálem La Manche. Nicméně průběh samotné demonstrace je v podstatě klidný a bez incidentů,“ hlásil v poledne zpravodaj ČT Petr Zavadil.

V posledních měsících zintenzívnili migranti úsilí o pronikání do kamionů stavěním překážek do cesty vozidlům. Nezřídka jim házejí pod kola větve a kmeny stromů nebo kameny či ulomené dopravní značky.

Rozhněvaní jsou i místní obchodníci, kterým váznou dodávky, protože uprchlíci kamiony taktéž rabují. Navíc společně s taxikáři přicházejí o klienty mezi turisty, kteří přestali z obav o bezpečnost do města jezdit. Více uzavření doma zůstávají ze stejných důvodů i místní obyvatelé.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve sice v pátek slíbil, že úřady hodlají co nejrychleji odstranit zbývající polovinu divokého uprchlického tábora, ale aktivisté v Calais přece jen pondělní akcí chtěli vyvinout na státní orgány co největší tlak. V táboře, který vznikl spontánně v těsné blízkosti přístavu, je odhadem pořád kolem 7000 až 9000 lidí. 

Svědectví: Jak přežít v džungli? (zdroj: ČT24)

Cazeneuve upozornil, že likvidace tábora má postupovat ruku v ruce s tím, jak se budou vytvářet nouzové ubytovací kapacity pro uprchlíky jinde. Pokusy migrantů dostat se do Británie narušují dopravu mezi Francií a Británií. Obyvatelé a podniky v Calais si čím dál více stěžují na problémy, které jim současná situace přináší.

Starostka města Natacha Bouchartová se v pátek s ministrem setkala, žádný konkrétní termín však podle ní Cazeneuve neposkytl. Bouchartová přislíbila na pondělních demonstracích osobní účast, situace je prý alarmující.

Úřady už od konce února do poloviny března vyklidily zhruba polovinu tábora – zaměřily se hlavně na jižní část. Ve vyčištěné oblasti ponechaly jen některé společné prostory jako školy nebo modlitebny.

Životní podmínky v calaiském táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už z hygienických, zdravotních a bezpečnostních důvodů dál nechtěly tolerovat.

Migranty se rozhodly postupně přesunout do řádných uprchlických středisek připravených v oblasti Calais a jinde ve Francii. Vzdalují je tak ale od vytoužené cesty do Anglie, kde jsou podle nich lepší podmínky pro cizince než ve Francii.

Evakuaci kolonie a její vyčištění prováděly úřady spolu se soukromou firmou a za pomoci početných bezpečnostních sil. Hlavně v prvních dnech akce někteří migranti a místní i zahraniční radikálové ztěžovali práce například zapalováním příbytků. Na 150 osob z řad migrantů a členů radikálního hnutí No Border házelo například 29. února kameny na policisty, kteří je rozehnali slzným plynem. Pět policistů utrpělo zranění a zatčeni byli tři aktivisté a jeden migrant.