Floridu ohrožuje hurikán Hermine

Tropická bouře Hermine blížící se k Floridě zesílila na hurikán a může ohrozit obyvatele pobřežních oblastí poloostrova. Místní úřady varovaly před možností bleskových záplav či výpadků elektřiny a doporučily lidem, aby si nakoupili zásoby. Podobným hrozbám čelí také Havaj, přes níž přešla tropická bouře Madeline a blíží se k ní hurikán Lester.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) dosahuje nyní rychlost větru Hermine 120 kilometrů v hodině, což z ní činí hurikán nejslabší první kategorie z pěti. Na Floridu se blíží od Mexického zálivu a udeřit by měla ještě během noci.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil kvůli Hermine pohotovost. Mnoho škol v ohrožené části státu zrušilo dnešní vyučování. Města Tallahassee a Orlando začala vydávat obyvatelům pytle s pískem pro vybudování provizorních protipovodňových zábran. 

Hurikán Hermine
Zdroj: Brendan Fitterer/ČTK/ZUMA

Podle NHC přinese Hermine na pobřeží až 25 centimetrů srážek, což může způsobit bleskové záplavy. Policie již kvůli silnému větru uzavřela most Sunshine Skyway v zátoce Tampa Bay a doporučila motoristům použít objízdné trasy.

NHC předpokládá, že se Hermine během pátku přesune přes sever Floridy a jihovýchod Georgie ke břehům Jižní Karolíny. Meteorologové varují ve všech těchto státech před silným větrem a přívalovými dešti. O víkendu by bouře měla postupovat podél amerického pobřeží dál na severovýchod.

Havaj se mezitím vzpamatovává z úderu bouře Madeline, která přinesla v noci intenzivní srážky na jih ostrovů, její střed se ale pevnině vyhnul. Před příchodem k pacifickému souostroví ztratila sílu hurikánu a na ostrovy přinesla vichr o rychlosti 113 kilometrů v hodině. Bouři provázel silný příboj a přívalový déšť; podle meteorologů hrozí bleskové záplavy a sesuvy půdy.

K Havaji se navíc blíží další hurikán Lester, který by měl ostrovy zasáhnout o víkendu. Podle NHC bude Lester znamenat ohrožení především pro severní část souostroví.