Konec „éry korupce“? Brazilský Senát zpečetí osud prezidentky Rousseffové

V Brazílii proběhne klíčové hlasování o definitivním pádu prezidentky Dilmy Rousseffové, která čelí obvinění z neoprávněných machinací s rozpočtem. Očekává se, že první žena v čele největší jihoamerické země bude muset opustit úřad. Hlavní prokurátor v úterý volal po ukončení éry korupce a špatného hospodaření, jež uvrhla Brazílii do krize a tisíce lidí vyhnala do ulic.

Rousseffová měla manipulovat s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat před volbami rostoucí deficit. Sama přiznala, že se dopustila chyb, ale tvrdí, že nespáchala žádný zločin. Na rozdíl od mnohých jiných politiků Rousseffová není viněna z korupce a vlastního obohacování. Zákonodárci odsouhlasili dočasné sesazení brazilské prezidentky v květnu.

Impeachment jako ukázka demokracie

Hlavní prokurátor Miguel Reale Junior v úterý apeloval na senátory, aby definitivně ukončili více než třináctiletou vládu levicové Strany pracujících (PT), která podle něj vytvořila korupční systém, díky němuž používala peníze ze státních podniků k financování svých kampaní. „Země to už dál nechce,“ konstatoval žalobce. Impeachment je ukázkou, že v Brazílii funguje demokracie, zdůraznil prokurátor.

Pokud by se stoupencům impeachmentu nepodařilo získat na svou stranu 54 z 81 senátorů, Rousseffová se vrátí do funkce. Ani její nejbližší spolupracovníci to ale neočekávají. Strana pracujících už připravuje žádost k nejvyššímu soudu, aby hlasování senátorů anuloval.

Příznivci brazilské prezidentky
Zdroj: Reuters/Bruno Kelly

Jestliže bude hlava státu sesazena, nahradí ji v nejvyšším úřadu do konce roku 2018 její bývalý viceprezident Michel Temer. Ten stojí v čele země již od poloviny května, kdy byla prezidentka dočasně sesazena.

Jen krůček od politického převratu

Temer již oznámil, že se bude snažit vyvést zemi z krize, mimo jiné privatizací a škrty ve výdajích státního rozpočtu. Výrazně osekat se chystá i štědré sociální programy, s nimiž začal předchůdce prezidentky Luiz Inácio Lula da Silva a které pomohly milionům Brazilců dostat se z bídy.

Rousseffová strávila v úterý 18 hodin v Senátu, kde přednášela svou obhajobu. Zopakovala, že se stala obětí politického převratu, za nímž stojí ti, které porazila ve volbách v roce 2014. „Nespáchala jsem zločiny, ze kterých jsem svévolně a nespravedlivě obviňována. Jsme krůček od skutečného politického převratu,“ varovala.

„Nikdy jsem nepodepsala žádný dekret, se kterým bych nesouhlasila, nepodepsala jsem nic, co by nebylo odsouhlasené a o čem bych nebyla přesvědčená, že bude fungovat,“ konstatovala rovněž Rousseffová.

Protesty proti sesazení Rousseffové
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

„Žádám Vás, abyste hlasovali proti odvolání z funkce a ve prospěch demokracie,“ vyzvala pak senátory osmašedesátiletá politička, která za diktatury začátkem 70. let strávila několik let ve vězení.

„Dnes se bojím jen toho, že zemře demokracie, za kterou jsme mnozí ze zde přítomných bojovali,“ uvedla. Její právník pak varoval před „politickým trestem smrti pro nevinnou političku“.

Manipulací s výsledky státního rozpočtu se v minulosti dopouštěly i předchozí vlády, aniž by se z toho musel někdo veřejně zodpovídat. „Ukázala fakta a statistiky, které do detailů přesvědčují o její nevině. A přináší také argumenty pro každého, kdo bude hlasovat proti veškeré nespravedlnosti, za naši zemi a demokracii,“ podotkl senátor Jorge Viana.

V posledních týdnech protestují proti sesazení prezidentky v ulicích metropole a dalších velkých měst stovky lidí. Rousseffová přitom letos v březnu čelila také statisícovým demonstracím požadujícím její odchod – i kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras, v níž je zapletena řada vládních politiků. Opozice tvrdí, že část z úplatků sloužila k financování předvolební kampaně Rousseffové.