Vdovy po zavražděných olympionicích se v Riu po 44 letech dočkaly piety

Vdovy dvou sportovců zavražděných v Mnichově se dočkaly piety (zdroj: ČT24)

Dvě vdovy po izraelských olympionicích zavražděných na mnichovských Hrách v roce 1972 se po více než 40 letech dočkaly piety za své manžely. První oficiální uctění památky obětí útoku palestinských teroristů proběhlo na olympijských hrách v brazilském Riu.

„Byla jsem dojatá z toho historického okamžiku. Po 44 letech proběhla minuta ticha a zazněla jména zavražděných atletů uprostřed olympijské vesničky,“ uvedla vdova po zavražděném izraelském olympionikovi Ilana Romanová.

„Připomínáme si je především proto, že to byl nejen útok na naše olympijské kolegy. Byl to i útok na hodnoty olympijské obce,“ řekl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Ilana Romanová
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Na olympiádě vraždilo osm Palestinců

Dnes se naplnily naše nejhorší obavy. Rukojmích bylo jedenáct. Dva zabili v jejich pokojích včera ráno, devět dnes na letišti. Všichni jsou mrtví.
John McKay
moderátor zpráv

Do pokojů olympioniků v Mnichově vtrhlo v roce 1972 osm palestinských teroristů. Tehdy 26letá Ilana Romanová hlídala doma v Izraeli své tři dcery. O přepadení v Mnichově se dozvěděla ze sousedova rádia. „Když jsem pochopila, že můj Yossi je rukojmí, bylo mi jasné, že s jeho temperamentem ho nikdo neodvede na porážku jako ovci,“ popisuje. 

Její muž Yossef, vzpěrač a válečný veterán, bodl jednoho z Palestinců nožem a vytrhl mu samopal. Vystřelit už ale nestačil. Teroristi ho smrtelně krvácejícího ještě vykastrovali. Celá tragédie vyvrcholila o 17 hodin později. Během nezvládnuté záchranné operace německé policie na mnichovském letišti útočníci povraždili zbývající izraelská rukojmí.

Na počest obětí útoku vznikne muzeum

Romanová s další olympijskou vdovou Ankie Spitzerovou zahájila boj za památku obětí. Jen tenkrát v roce 1972 ještě ani jedna netušila, že to kvůli politice bude trvat celých 44 let. Památku 11 zavražděných olympioniků v Izraeli připomíná skromný památník v Tel Avivu. Na jejich počest se už ale příští rok bude v Mnichově otevírat zbrusu nové muzeum.