Evakuace syrské Daráji. Lidé strádali v obléhaném městě dlouhé čtyři roky

Civilisté i rebelové opouštějí syrské město Darája u Damašku, kde dohoda ukončila čtyřleté vládní obležení. Pro civilisty má připravené ubytování režim, povstalci odjíždějí do Idlíbu, který je pod kontrolou rebelů. Na humanitární pomoc mezitím čeká Aleppo, turecký prezident spolu se šéfem Kremlu vyzvali k urychlení akce. Shodli se také na nutnosti společného boje proti terorismu.

Z města Darája už odjely první autobusy s civilisty a rebely, které doprovázely sanitky a vozy Červeného půlměsíce. Celkem bude evakuováno na 700 ozbrojenců a čtyři tisíce civilistů. Mezi prvními opustili Daráju starší lidé, ženy a děti, napsala agentura AFP.

Ve městě Darája vypukly jedny z prvních protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada, které se posléze přelily v regulérní občanskou válku.

Vstup do města Darája
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Syrská armáda město obklíčila už v roce 2012, teprve v červnu letošního roku se ale jeho obyvatelé dočkali zásob. Lidé žili dlouhé roky v neustálém strachu o život, protože vláda pravidelně ostřelovala povstalce. Trpěli navíc nedostatkem jídla, vody i elektřiny.

To, že povstalci opouštějí město poblíž Damašku, zvýší sebevědomí Asadovi, míní analytici. Dalším strategickým městem je pro armádu Aleppo na severu Sýrie – kdysi obchodní centrum země, které nyní ovládá z poloviny armáda a z poloviny povstalci. Boje se v posledních týdnech přiostřily a zanechaly za sebou stovky mrtvých. 

Šéfové diplomacií Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry se mezitím snaží ve Švýcarsku dokončit dohodu o společném postupu proti džihádistům v Sýrii. „Stále existují problémy, které je třeba vyřešit,“ prohlásil v mezičase vysoce postavený úředník amerického ministerstva zahraničí.

Rozložení sil v Sýrii
Zdroj: CNN

Kerry začal s Lavrovem jednat o možném sdílení vojenských informací při červencové návštěvě Moskvy. Tento krok by mohl pomoci koordinovat letecké údery na pozice Islámského státu, které nyní odděleně podniká jak mezinárodní koalice, tak i Rusko.

Jednání proběhlo jen několik dní poté, co povstalci podporovaní tureckými speciálními jednotkami, tanky a bojovými letadly vstoupili do Džarabulu – bašty radikálů na turecko-syrské hranici. Turci útočí i na kurdské ozbrojence z YPG, které Západ považuje za cenné spojence v boji proti Islámskému státu.