Argentina zveřejnila část spisu o represích z dob vojenské diktatury

Argentina zveřejnila první část odtajněných dokumentů o takzvané špinavé válce - sérii perzekucí tamní vojenské diktatury proti vlastnímu obyvatelstvu na přelomu 70. a 80. let 20. století. Vládě je předaly čtyřicet let po začátku armádního puče Spojené státy.

Armáda po převzetí moci v roce 1976 rozpoutala masové represe. Během sedmi let takzvané špinavé války zmizelo na 30 tisíc oponentů, studentů, novinářů nebo odborářů. Nechvalně proslulé byly vedle koncentračních táborů lety smrti, při kterých živé oběti vyhazovali z paluby.

Přes tisíc stran odtajněných vojenských a zpravodajských důkazů z té doby, ale i zpráv o únosech a mučení teď předaly argentinské vládě Spojené státy. „Přinesou klid mnoha rodinám, ne proto, že by v nich bylo něco nového, ale potvrdí známá fakta,“ konstatoval argentinský ministr pro lidská práva Claudio Avruj.

USA předaly Argentině spisy o represích na přelomu 70. a 80. let (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zveřejní data na svém webu. Kopie předalo lidsko-právní organizaci, která hledá děti zavražděných rodičů předávané státem k nelegálním adopcím. Ta doufá, že by materiály mohly pomoct dalším soudním procesům.

Nové dokumenty, spolu s těmi zveřejněnými už před 14 lety, dokládají složitý vztah americké administrativy k režimu. Ze začátku ho podporovala v obavě ze šíření sovětského vlivu v Latinské Americe, pak ale nechuť k masovému pošlapávání lidských práv převážila.