Krach turecko-unijní dohody? Řecko zaplaví 180 tisíc migrantů, varují Atény

Pokud ztroskotá migrační dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, bude Řecko čelit 180 tisícům nových běženců, varovala tamní vláda. Ankara chce, aby Unie zavedla pro Turky bezvízový styk nejpozději do konce roku, Brusel o tom ale nechce ani slyšet.

Řecké úřady v zemi evidují kolem 54 tisíc běženců, ve skutečnosti jich tam ale může pobývat až o šest tisíc víc, uvedl ministr pro migraci Jannis Muzalas. Kolem 11 tisíc lidí zůstává v registračních střediscích na řeckých ostrovech.

Řada uprchlíků v zemi uvízla po uzavření západní balkánské trasy koncem února. Podle turecko-unijní dohody jsou nelegální migranti připlouvající do Řecka vraceni zpět. Za to si unijní země mají vybírat oprávněné a prověřené skutečné uprchlíky přímo z Turecka.

Ankara ale v poslední době opakovaně vyhrožuje, že přestane dohodu respektovat, pokud Brusel nezruší vízovou povinnost pro turecké občany cestující do EU. Unie to zatím odmítá.

Ankara totiž měla splnit desítky podmínek včetně změny protiteroristických zákonů, k čemuž nedošlo. Místo toho se v zemi odehrál nezdařený vojenský převrat, po němž turecký prezident pronásleduje opozici.

Běženci v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Do Řecka opět připlouvají stovky běženců denně

Atény plánují, že do Vánoc by mohly mít zajištěny veškeré ubytovací kapacity pro všechny migranty, kteří se v Řecku nacházejí, nárůst počtu nově příchozích by jim ale způsobil problémy. Úřady přitom už v posledních dnech zaznamenaly varovné signály zvýšeného přílivu osob na 300 denně.

Muzalas také informoval, že přes 7700 přistěhovalců již prošlo procedurou splňující podmínky pro přestěhování do jiných zemí EU na základě kvót dohodnutých loni. Česko, Slovensko a Maďarsko s tímto systémem ale nesouhlasí. Řada dalších zemí Unie sice kvóty odsouhlasila, v praxi ale nijak nepostoupila v tom, aby uprchlíky začala hromadně přijímat.

Do Evropy se loni přes Řecko dostal přes milion běženců a přistěhovalců. Většina jich přes balkánské státy zamířila do Německa.