„Muž v Putinově masce“ požádal o azyl na Ukrajině

O azyl na Ukrajině požádal ruský aktivista, který protestoval proti Vladimiru Putinovi v prezidentově masce. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom informují RFE/RL a BBC. Šestatřicetiletý Roman Roslovcev zdůvodnil svou žádost perzekucí ze strany ruské tajné služby FSB.

Aktivista také řekl ukrajinské televizi Hromadske, že už v Rusku není schopný pokračovat ve svých demonstracích. Mluvčí ukrajinské služby na ochranu hranice potvrdil, že Roslovcev požádal o politický azyl v neděli při pasové kontrole na přechodu z Běloruska a že jeho žádost byla předána migračním úřadům. Ukrajinské ministerstvo zahraničí se k věci zatím nevyjádřilo.

Ukrajinské úřady Roslovceva přímo nejmenují, uvedly ale, že se zabývají žádostí „slavného ruského spisovatele a veřejně známé osobnosti, která se aktivně angažovala v protestech proti Putinovu politickému režimu v Rusku“.

Roslovcev sice není známý jako spisovatel, ale proslavil se tím, že ho na moskevském Rudém náměstí nejméně devětkrát zatkli v Putinově masce. Vyjadřoval tak svůj odpor vůči ruským zákonům, které upravují právě možnost protestovat. Podle kritiků Kremlu jsou tyto předpisy zneužívány k umlčení veřejné kritiky vlády a sám Roslovcev je označil za absurdní. Podle ruských úřadů Roslovcev svými akcemi tyto zákony porušil.

Ruský opoziční aktivista Roman Roslovcev
Zdroj: Youtube - RFE/RL

Roslovcevovy demonstrace byly zaměřeny konkrétně také proti článku 212.1 – kontroverzní normě, podle které můžou lidé za porušení zákonů o protestech skončit až na pět let ve vězení. 

O azyl na Ukrajině požádala v posledním desetiletí řada ruských opozičních aktivistů s tím, že čelí politickému útlaku ze strany Putinova režimu. Mnozí azyl skutečně dostali.

Vztahy mezi oběma vládami jsou na mrtvém bodě od té doby, co Rusko na jaře 2014 anektovalo Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny.