Egyptská televize odstavila osm moderátorek. Musí zhubnout

Celkem osm moderátorek nesmí na obrazovku, dokud nepodstoupí dietu a nezhubnou, rozhodla egyptská státní televize. Podle ní je třeba, aby měly „vhodný vzhled“. Nařízení kritizovali obhájci ženských práv.

Egyptský rozhlasový a televizní svaz (ERTU) dal ženám na zhubnutí měsíc. Podle regionálního ředitele Háního Džaafara trpí nadváhou až 90 procent moderátorů a moderátorek. O snaze státní televize vylepšit si obraz díky vzhledu moderátorů už v minulých dnech napsal deník Al-Ahrám.

Rozhodnutí vyvolalo mezi dotčenými moderátorkami pobouření. Jedna z nich vyzvala diváky, aby sledovali její poslední vystoupení a posoudili sami, zda je opravdu tlustá a zaslouží si v televizi skončit. Další z moderátorek si postěžovala, že to rozrušilo jejich rodiny a věc by se neměla řešit veřejně.

Ženské centrum pro orientaci a právní vědomí krok odsoudilo s tím, že porušuje ústavu a je pouze jednou z forem násilí na ženách. ERTU sice odmítá ustoupit, slibuje ale, že moderátorky zatím budou normálně dostávat plat a budou užívat všech výhod.

Egyptští komentátoři rozhodnutí vnímají vesměs pozitivně, podle nich ale sledovanost hojně kritizované státní televize nestoupne jen díky tomu, že moderátoři budou lépe vypadat.

„Nechápou, že lidé se na ně nedívají proto, že postrádají důvěryhodnost, kvalitu a schopnosti. Se vzezřením to nemá co dělat,“ domnívá se podle deníku The New York Times Mustafá Šavkí z egyptského sdružení podporujícího svobodu slova.

Na sociálních sítích někteří uživatelé vyjádřili ženám podporu. „Pět francouzských měst zakázalo lidem nosit burkiny a egyptská televize zakazuje ženám jít na obrazovku kvůli jejich váze. Co se to s lidmi děje?“ podivil se jeden z uživatelů Twitteru.

Další z komentářů hovořil o tom, že z Egypta se stal nejvíce totalitární diktátorský stát světa.

Jiní ale dávali televizi de facto zapravdu a zmiňují, že moderátorky skutečně trpí nadváhou.

Hon na novináře

Egypt zintenzivnil pronásledování novinářů po vojenském převratu v roce 2013, který znamenal pád demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. K moci se posléze dostala současná hlava státu Sísí.

Podle Reportérů bez hranic se úřady snaží o „sísífikaci médií“, která vypadá tak, že žurnalisté musí z národně-bezpečnostních důvodů šířit pouze oficiální verzi „teroristických útoků“.

V loňském roce se Egypt ocitl na jedné z nejhorších pozic žebříčku zemí věznících novináře – za mřížemi jich bylo alespoň 24, píše britský list Guardian.

Výbor na ochranu novinářů se sídlem v New Yorku uvedl, že letos byli už čtyři novináři odsouzeni za „publikování falešných zpráv“, pět dalších zamířilo k soudu a dva skončili ve vězení. Třeba fotoreportér Mahmoud Abou Zeid strávil za mřížemi už více než 900 dnů.