Fotografie krvácejícího šokovaného dítěte ukazuje krutou tvář syrské války

Lidé na sociálních sítích houfně sdílejí emotivní fotografii pětiletého syrského chlapce Umrána, který byl vyproštěn z budovy zničené leteckým útokem. Umrán žije v Aleppu – kdysi obchodním centru Sýrie, které je nyní rozdělené na dvě části. Jednu kontrolují Asadovy síly, druhou pak opoziční rebelové. Snímek ukazuje krutou realitu v zemi zmítané roky krvavým konfliktem.

Fotografii a video zkrvaveného a zaprášeného Umrána sedícího v tichosti zkroušeně na židli v sanitce pořídil jeden ze záchranářů. Zveřejnili je pak syrští aktivisté. Lékaři dítě ošetřovali ve středu večer kvůli poraněním hlavy. Fotografie vyvolala na sociálních sítích šok a pobouření. „Omráčená a zkrvavená tvář dítěte odhaluje hrůzy v Aleppu,“ prohlásil jeden z členů Syrské opoziční rady.

Umrán byl zachráněn z trosek domu bombardovaného v aleppské čtvrti Katardží. „Podávali jsem si je z jednoho balkonu na druhý,“ citovala agentura AP fotografa Mahmúda Raslana, který snímek pořídil a podílel se na záchraně. Prošel prý kolem těl tří mrtvých, když mu někdo podal malého Umrána. Raslan ho odnesl do sanitky. 

Čtvrť byla bombardována v době svolávání k večerní modlitbě. Kromě Umrána se podařilo z trosek vyprostit i jeho tři sourozence a rodiče. Děti jsou ve věku od jednoho do 11 let. Nikdo z rodiny není vážně zraněn, ale dům, v němž bydleli, se hodinu po vyproštění rodiny zřítil. Záchranáři v troskách pátrali po lidech až do pěti hodin ráno. „Mladší děti jsme hned posadili do sanitky, ale jedenáctiletá dívka čekala, až bude vyproštěna i její matka,“ popsal situaci Raslan.

Boje mezi syrskými vládními silami, podporovanými ze vzduchu Rusy, a opozičními rebely v posledních týdnech zintenzivnily a zanechaly za sebou údajně stovky obětí.

Kvůli obavám z útoků jsou nemocnice v Aleppu označovány pouze kódy. Jeden z lékařů agentuře AFP řekl, že vládní letadla se systematicky zaměřují na nemocnice. Agentura AP pak popsala systém, jakým lidé v Aleppu dostávají předem informace o možném útoku. Jeden z informátorů ve středu večer informoval síť svých kolegů, že z ruské základny Hmímím, která je v Latákíji, vzlétlo bojové letadlo.

„Očekávali jsme, že se ve vzdušném prostoru Aleppu objeví do dvou minut, a taky to tak bylo. Zaútočil dvakrát,“ řekl Raslan. Při prvním útoku nebyl nikdo zraněn, druhý zasáhl Umránův dům.

Proč svět nezasáhne? Na sociálních sítích to vře

Další snímek chlapce publikoval na Twitteru Raf Sanchez z britského listu Daily Telegraph. „Syřané sdílejí fotku Umrána a ptají se, proč svět nic nedělá s vražděním v Aleppu,“ napsal korespondent. 

„Kde je, do háje, lidskost v téhle celé absurditě?“ zoufal si jeden z uživatelů Twitteru. „Od Aylana po Umrána. Pokud jde o Sýrii, děti se stávají symboly, které ale pro svět nakonec nic neznamenají,“ zní další z kritických komentářů na adresu mezinárodního společenství. „Pokud nezačnou USA a Unie pomáhat syrskému lidu, kdo ví, kdo to udělá,“ podotkl další z uživatelů.

Aleppo bývalo největším městem Sýrie a jejím komerčním centrem. Město je známé také díky archeologickému dědictví a architektonickým stavbám, řada z nich byla ale během pětiletého konfliktu zničena.

Na straně povstalců bojují v oblasti Aleppa i členové Fronty dobytí Sýrie, donedávna nazývané fronta An-Nusra, na kterou se nevztahuje únorová dohoda o klidu zbraní. Armádě pomáhá ruské letectvo a v pozemních bojích pak členové libanonského Hizballáhu a také íránští bojovníci.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ve čtvrtek oznámil, že do obléhaných částí Sýrie se za poslední měsíc nedostal žádný humanitární konvoj. Bojující strany v Aleppu vyzval ke každotýdennímu osmačtyřicetihodinovému klidu zbraní. Rusko je ochotné návrh podpořit, uvedlo ministerstvo obrany.

Ukončení bombardování civilistů, dodávky humanitární pomoci a pád prezidenta Asada požaduje opozice, Damašek ale o odchodu hlavy státu nechce ani slyšet. Rozhovory o míru jsou tak na bodu mrazu.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.