Ve švédských městech žháři zapalují auta, policie je bezradná

V několika švédských městech zapálili neznámí útočníci v noci na středu desítky aut. Jde o pokračování podobných žhářských útoků z minulosti, které se policii nedaří vyšetřit. Informoval o tom server The Local.

„Jde o velký počet aut, přibližně dvacet, která byla více či méně zničena,“ řekl zástupce švédské policie. Neznámí žháři poškodili vozidla v Malmö, v univerzitním městě Lund a ve městě Norrköping na jihovýchodě Švédska.

V Malmö podpalují neznámí pachatelé vozidla již devátou noc v řadě. Od počátku července zničily ve městě úmyslně založené požáry více než sedmdesát aut. Ačkoli jde zjevně o trend, policie nezná jeho příčiny. Zatím také nedokázala nikoho zatknout.

Žhářské útoky na auta ve švédských městech mají dlouhou historii, která v Malmö sahá nejméně do roku 2009. Dochází k nim často ve čtvrti Rosengård, která se potýká se sociálními problémy a násilím místních gangů i některých přistěhovalců. Počet požárů aut ale klesá. Zatímco v roce 2009 jich ve čtvrti evidovali 219, loni jich bylo 52.