Kvůli rozsáhlým požárům v Kalifornii stav nouze, policie má údajného žháře

Kalifornský guvernér vyhlásil v pondělí stav nouze kvůli dvěma lesním požárům, které už zničily skoro 200 domů a tisíce lidí vyhnaly z jejich domovů. Hasičům se totiž stále nedaří dostat plameny pod kontrolu. V pondělí večer zadržela policie muže, který údajně jeden z požárů úmyslně založil. Škody způsobené plameny se odhadují na deset milionů dolarů (240 milionů Kč).

Jeden požár zuří asi 150 kilometrů severně od San Francisca: ten už zničil na 175 budov. Kvůli plamenům muselo z domovů odejít 4000 lidí, zatím ale nejsou zprávy o tom, že by si oheň vyžádal nějaké oběti.

Hasičům se zatím podařilo uhasit jen asi pět procent hořícího území. Práci jim ztěžuje dlouhodobé sucho a současné horké počasí s teplotami přes 35 stupňů Celsia. Mírné ochlazení předpokládají meteorologové teprve na konci týdne.

Spojené státy se potýkají s extrémními výkyvy počasí (zdroj: ČT24)

Policie v pondělí večer místního času zadržela čtyřicetiletého muže, kterého podezřívá, že požár u městečka Lower Lake úmyslně založil. Podle policistů se zřejmě žhářství dopustil v uplynulém roce opakovaně, až nyní způsobil katastrofu velkého rozsahu.

Druhý požár, se kterým bojují hasiči zhruba 270 kilometrů severně od Los Angeles, zatím takové škody na majetku nenapáchal. Zničeno bylo asi 12 domů.