Ozbrojený muž zranil několik lidí ve švýcarském vlaku

Muž ozbrojený nožem a zapálenou hořlavinou zaútočil na cestující ve švýcarském vlaku. V soupravě záměrně založil oheň a poté zaútočil nožem. Zanechal za sebou šest lidí s bodnými ranami a popáleninami. Podle policie zřejmě nešlo o terorismus, spíše o zločin z vášně.

Podezřelého útočníka svědci popsali jako zhruba 27letého muže. I on byl převezen do nemocnice v Salezu, nacházejícím se na území kantonu Sankt Gallen. Podle švýcarských médií jsou některá zranění vážná.

Motiv útoku, při kterém bylo zraněno i šestileté dítě, je zatím nejasný. Policie ale nevylučuje, že šlo o zločin z vášně. „Velmi přitažené za vlasy se zatím zdá, že za tím byl terorismus,“ řekl podle Reuters policejní mluvčí zpravodajskému portálu welt.de k možnému motivu útoku.

Policie zavřela oblast útoku a na místo dorazili také hasiči, tři záchranářské vrtulníky a lékařské týmy. Nádraží bylo dočasně uzavřeno a pro další dopravu cestujících se připravují autobusy. Podle prvních odhadů je výše škody na vlaku více než 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,5 milionu Kč).

K incidentu došlo po 14:00 v okamžiku, kdy vlak zajížděl do stanice Salez mezi městy Buchs a Sennwald. V době útoku bylo v soupravě několik desítek pasažerů. Kromě šestiletého dítěte jsou mezi zraněnými chlapec a dívka ve věku 17 let, dvě ženy ve věku 34 a 43 let a padesátiletý muž.

Muž zranil několik lidí ve švýcarském vlaku (zdroj: ČT24)

Jde o první podobný útok ve Švýcarsku v poslední době. Série útoků nedávno zasáhla sousední Francii a Německo, stejně jako Belgii. V Německu afghánský žadatel o azyl v červenci zranil ve vlaku sekerou čtyři lidi. K většině útoků se hlásil takzvaný Islámský stát. Podle policie však není pravděpodobné, že poslední útok je také dílem teroristů.