Ruská opozice se bouří proti dozorovacímu zákonu. Bojujeme s terorismem, hájí se Kreml

Události: Protesty proti dozorovacímu zákonu v Rusku (zdroj: ČT24)

Ruská opozice hlasitě protestuje proti novému protiteroristickému zákonu, který nedávno podepsal ruský prezident Vladimír Putin. Kreml mluví o opatření nutném k posílení boje s terorismem a extremismem. Opozice a ochránci lidských práv ho však považují jen za další prostředek k posílení represí.

Kvůli zákonu vyšla po delší době do ulic ruská opozice. Nelíbí se jí totiž, že tajné služby mohou kontrolovat sociální sítě a blogy, stejně jako poštovní zásilky. Operátoři sítí nově budou muset státním orgánům zpřístupnit šifrovací klíče.

„Je to výraz hrůzy a strachu vlády z vlastního národa. Chtějí kontrolovat úplně všechno. Poslouchají všechny naše rozhovory, čtou všechny naše zprávy. To není dobrá perspektiva,“ říká opoziční aktivista Ilja Jašin.

Nový protiteroristický zákon podle svých kritiků omezuje občanské svobody. Mobilní operátoři jsou povinni zaznamenávat telefonní hovory a textové zprávy uživatelů a uchovávat je po dobu šesti měsíců. „Nazýváme to zákonem velkého bratra, protože přináší sledování režimem na zcela nové úrovni,“ dodává Tatjana Lokšinová z organizace Human Rights Watch.

Operační středisko
Zdroj: ČT24

Podobná slova lze slyšet často, a to nejen v Moskvě, ale i v jiných ruských městech. Například v Petrohradu bylo zadrženo několik demonstrantů. „Krok za krokem je za poslední čtyři roky svoboda v ruském internetu stále menší,“ potvrzuje Sarkis Darbinjan z ruské Asociace uživatelů internetu.

Data preventivně uchovávají i západní státy

Rusové provolají ročně zhruba 700 miliard minut a pošlou přes 40 miliard textovek. Stát musí na vznik nezbytných pracovišť vydat nemalou sumu – podle odhadů až 100 miliard dolarů. Data musí po určitou dobu uchovávat i operátoři na Západě. Oficiálně je to také kvůli boji proti terorismu. Nepomohly protesty ani ústavní stížnosti.

Události, komentáře k ruskému dozorovacímu zákonu (zdroj: ČT24)

Putinovi odpůrci se však v Rusku obávají snadnějšího zneužití zákona a chtějí vládu přimět aspoň k jeho zmírnění. „Musíme se vrátit do ulic, tak či onak. Ať je nás hodně nebo málo. Když nás bude víc, bude to rychleji, bude-li nás málo, bude to trvat déle a bude to hroznější,“ prohlásil na demonstraci vůdce opozice Alexej Navylnyj.

Ruská opozice je ale po vraždě Borise Němcova oslabená a roztříštěná. Masové demonstrace nejspíš nedokáže uspořádat, navíc novou legislativu schvalují dvě třetiny Rusů.