Uprchlík dostal v Německu doživotí. Ubodal spolubydlícího

K doživotnímu vězení odsoudil německý soud somálského uprchlíka, který v bavorské ubytovně ubodal dvacetiletého běžence ze Senegalu. Informoval o tom server rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk. Oba muži spolu byli na jednom pokoji a měli dlouhodobě spory. Rozsudek zatím není pravomocný.

Uprchlíci se spolu přeli hlavně o zavírání dveří ve společném pokoji na ubytovně ve městě Dorfen. Osmatřicetiletý útočník před soudem vypověděl, že trpěl traumaty ze své vlasti a kvůli strachu opakovaně žádal spolubydlícího, aby zavíral dveře. Ten ho však neposlechl. Muži na sebe jednou vytáhli nože, ostatní běženci v zařízení je ale rozdělili.

Letos v únoru Somálec znovu na mladšího muže zaútočil a jednadvacetkrát ho bodl. Některé rány zasáhly srdce, oběť na místě zemřela. Útočník u soudu vypověděl, že nechtěl Senegalce zabít, myslel si, že ho vytažením nože zastraší a nanejvýš poraní. Při závěrečné řeči vyjádřil nad svým činem lítost.

Soud v Landshutu shledal Somálce vinným z vraždy. Oběť podle rozsudku po prvních několika ranách prosila útočníka, aby přestal, on ji ale bodal dál a právě později uštědřené rány byly smrtelné.

Odsouzený Somálec uprchl z vlasti v roce 2002. V následujících letech pobýval v několika evropských zemích, než přišel do Německa. V ubytovně žil od začátku roku 2015.