Uprchlíků do Evropy přichází méně, častěji ale na cestě umírají

Dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií z letošního jara výrazně snížila počty migrantů směřujících do Evropy. Pomohly i ploty na srbsko-maďarské hranici. Proud z Turecka přes Řecko ustal, ožila ale středozemní trasa. Loni na nebezpečné cestě přes moře zemřelo podle Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) 3700 lidí. Od začátku roku 2016 je mrtvých nebo pohřešovaných téměř 3200.

Počet uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy, bude letos pravděpodobně nižší než v loňském roce, ale více lidí na cestě zemře. Uvedl to ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek (OPU).

Jeho odhad vychází z dat Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR). Ze statistik vyplývá, že počet pohřešovaných nebo mrtvých za první pololetí letošního roku se blíží celkovému počtu za rok 2015.

  • Řecko 160 000
    Itálie 99 500
    Španělsko 2 400
    celkem 262 935
  • Zdroj: Organizace pro pomoc uprchlíkům
Balkánská trasa se vylidňuje (zdroj: ČT24)

Počty příchozích uprchlíků klesají

Podle statistik UNHCR ještě letos v březnu přišlo přes moře do Evropy více lidí než za stejný měsíc v roce 2015. Od dubna se však situace obrátila a počet uprchlíků klesá v řádu desetitisíců. Například loni v červenci UNHCR zaznamenalo 78 400 lidí, letos jich bylo 25 200.

Rozumek poznamenal, že ubylo zejména těch, kdo připlouvali z Turecka do Řecka. „V případě Itálie se ta čísla mnoho nezměnila,“ řekl. Dodal, že zatímco z Turecka do Evropy přicházeli hlavně Afghánci, Iráčané a Syřané, do Itálie připlouvají lidé z afrických zemí jako je Somálsko nebo Eritrea.

Události: Migrační trasa do Evropy se mění (zdroj: ČT24)

Dohoda s Turky je v ohrožení

Ke snížení počtu příchozích uprchlíků pomohlo uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Turecko ovšem znovu vyhrožuje, že od dohody odstoupí, pokud Unie nestanoví datum, kdy Turkům umožní bezvízový styk. Uvedl to turecký ministr zahraničí Omer Celik.

Dohoda ovšem může ztroskotat i na čím dál reálnějších plánech na znovuzavedení trestu smrti v Turecku. Ten by zřejmě znamenal definitivní konec přístupových rozhovorů o tureckém členství v Unii, a tím pravděpodobně i novou uprchlickou vlnu na evropských hranicích. Unie kritizuje i turecké protiteroristické zákony, podle Celika by bez nich ovšem byla ohrožena i bezpečnost samotné Evropy.