Povodeň a vichr usmrtily ve Skopji 20 lidí. Pršet má znovu

Nejméně dvacet obětí si v makedonském hlavním městě Skopji v noci na neděli vyžádalo divoké počasí. Další lidé se pohřešují. Silný nárazový vítr provázely prudké deště. Podle zprávy ministerstva vnitra ve městě během několika hodin napršelo stejně jako běžně za měsíc. Podle meteorologů má v neděli večer pršet znovu.

Radnice nasadila armádu a posílené oddíly policie. Zatím je potvrzeno dvacet obětí, některé se dosud nepodařilo identifikovat. „Oběti nejsou přímo ze Skopje, ale spíš z přilehlých vesnic,“ informoval velvyslanec České republiky v Makedonii Miroslav Rameš. Záchranářské týmy pátrají po dalších lidech, šest se jich pohřešuje.

„Nemáme informaci, že by událost postihla české občany nebo cizince. Nikdo nás ani nekontaktoval. Hlavní dálniční trasa na Řecko je plně průjezdná, “ ubezpečil Rameš české turisty, kteří Makedonií projíždí na dovolenou na jih.

Všechno se odehrálo velmi rychle. V šest hodin průtrž začala, v jedenáct skončila. Když jsem došel v jedenáct už bez deště před dům, tak se okolo na silnici valila řeka, která se nedala přejít.
Miroslav Rameš
velvyslanec České republiky v Makedonii

Obyvatelé Skopje hlásili rozsáhlé výpadky elektřiny, lidé prosili o pomoc prostřednictvím sociálních sítí. Ulice zablokovaly popadané stromy, desítky aut uvázly ve vodě. Některá proud unesl stovky metrů daleko.

Během pěti hodin spadlo asi 93 litrů vody na metr čtvereční. Kanalizační systém nestačil odvádět vodu z ulic, v některých čtvrtích se tak hlavní komunikace změnily v rozvodněné řeky. Záplavy a prudký vítr způsobily ve městě značné hmotné škody, poškozen byl například silniční okruh okolo města.

Ministr zdravotnictví Nikola Todorov novinářům sdělil, že v kalamitních oblastech bude vyhlášen mimořádný stav. Úřady vyzvaly obyvatele Skopje, aby nevycházeli z domovů a pili jen balenou, nikoliv kohoutkovou vodu.

  • Ve Skopji sice již pršet přestalo, meteorologové však varují, že večer se déšť znovu vrátí.

Problémy hlásí i Chorvatsko

Bouře narušily dopravu v sousedním Chorvatsku. Uzavřena byla dálnice spojující hlavní město Záhřeb s pobřežím Jaderského moře. Zcela neprůjezdné jsou i některé místní komunikace v okolí přístavu Rijeka. Omezen je i provoz na mostě z pevniny na ostrov Krk.

Někde policie umožnila projet pouze osobním automobilům, nikoliv autobusům a nákladním vozům. I tak se především na severu země začaly tvořit dlouhé kolony. Problémy se nevyhnuly ani moři. Zastavena byla na několika místech také trajektová doprava spojující pevninu s ostrovy.