Tunisko má nového premiéra. Odchod jeho předchůdce proběhl demokraticky

Tuniský prezident Kaíd Sibsí jmenoval novým předsedou vlády dosavadního ministra Júsufa Šáhida. Pověřil ho, aby vytvořil kabinet národní jednoty. Nahradí Habíba Sída, jemuž tuniští poslanci vyslovili na konci července nedůvěru kvůli pomalému zavádění reforem. Země závislá na turistickém ruchu čelí po teroristických útocích hospodářské krizi.

Dosavadní tuniský premiér Habíb Sída rezignoval v klidu a s respektem k ústavě, za což jej poslanci odměnili potleskem ve stoje, poznamenal týdeník Respekt. Potvrzuje se tak, že Tunisko je jedinou zemí, které arabské jaro přineslo demokracii.

„Jeho mírumilovný odchod je další z řady milníků poslední doby: například schválení sekulární ústavy, ducha spolupráce mezi hlavními politickými stranami nebo rozhodnutí přední strany Ennahda vzdát se své islamistické identity,“ chválí Wall Street Journal transformaci země.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlavní priorita: Boj s terorem

Čtyřicetiletý Šáhid, člen sekulární strany Hlas Tuniska, byl v dosavadní vládě ministrem pro místní záležitosti. Nyní má 30 dní na sestavení vlády, pak musí kabinetu vyslovit důvěru parlament.

Premiér vzkázal Tunisanům, aby se připravili na „mimořádné oběti“. Kabinet by podle něj měl být „vládou mladých“ s více ženami v čele rezortů, než tomu bylo u předchozí vlády. V té působily tři ministryně.

„Dnes jsme vstoupili do nové fáze, která vyžaduje úsilí, mimořádné oběti a odvahu, abychom nalezli řešení problémů našeho národa,“ řekl Šáhid novinářům. „Budeme s lidmi mluvit otevřeně o tom, jaká je finanční a ekonomická situace v zemi,“ dodal s tím, že jeho hlavní prioritou je boj s terorismem.

Tuniské hospodářství je totiž závislé na cestovním ruchu a tvrdě na něj dopadly teroristické útoky z loňského roku. Při útoku na budovu muzea v centru tuniské metropole zahynulo 24 lidí, z toho 20 zahraničních turistů. V letovisku v Sousse postřílel tuniský mladík na pláži a u hotelového bazénu 38 lidí, převážně Britů.

 Nezaměstnanost v Tunisku dosahuje 15 procent, mezi mladými lidmi je ale až třicetiprocentní. Mnoho z nich se mimo jiné kvůli bezútěšné ekonomické situaci přidalo k samozvanému Islámskému státu (IS) v Sýrii a Iráku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeťův synovec?

Rozhodnutí prezidenta Sibsího jmenovat do čela vlády právě Šáhida způsobilo v Tunisko menší skandál. Média přišla s informací, že nový premiér je s prezidentem v příbuzenském vztahu, neboť je synovcem jeho zetě.

Devadesátiletý prezident nařčení důrazně odmítnul. „Šáhid není členem mé rodiny,“ vzkázal s tím, že se jedná o „dobře zorganizovanou kampaň“ proti jeho osobě. Sibsí už v minulosti čelil kritice kvůli údajné snaze prosadit za svého nástupce svého syna.