Premiér Valls chce zákaz zahraničního financování francouzských mešit

Francouzský premiér Manuel Valls se vyjádřil pro zákaz zahraničního financování mešit postavených ve Francii. „Je třeba provést plošnou revizi a vytvořit si s islámem ve Francii nový vztah,“ prohlásil Valls v rozhovoru pro deník Le Monde. Premiér také kritizoval úřady, že jednomu z vrahů katolického kněze umožnily v minulosti pobyt v domácím vězení. V souvislosti s vyšetřováním útoku mezitím francouzská policie zadržela uprchlíka ze Sýrie žijícího ve francouzském azylovém zařízení.

Co se týče muslimské obce ve Francii, její představitelé už dali najevo, že se budou chtít především soustředit na lepší vysvětlování pravé podstaty islámu. Někteří místní komentátoři jdou o krok dál a požadují, aby muslimští duchovní jasně označovali teroristy a vrahy za bezvěrce, aby je tím zbavili jakékoliv nálepky ‚vojáků víry'.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Valls navrhl stanovení časového rámce, během kterého nebude možné financovat ze zahraničí výstavbu mešit ve Francii a podpořil vzdělávání imámů výhradně v zemi galského kohouta a nikde jinde. Nenávistní imámové, kteří působí v evropských zemích, totiž pomáhají radikalizovat mladé evropské muslimy.

Francouzská Rada pro islámské vyznání (CFCM) apelovala na francouzské muslimy, aby na znamení solidarity tuto neděli navštívili křesťanskou mši ve svém nejbližším kostele.

Ve Francii mezitím pokračuje vyšetřování úterního útoku v severofrancouzském Saint-Étienne-de-Rouvray, kdy dva útočníci vtrhli do kostela během dopolední mše a zabili šestaosmdesátiletého kněze. Podle zdrojů blízkých vyšetřování ve střední Francii byl v pátek zadržen uprchlík ze Sýrie žijící ve francouzském azylovém zařízení. Podle agentury AFP jsou tedy v souvislosti s útokem ve vazbě tři lidé.

List Parisien uvádí, že zadrženému syrskému žadateli o azyl je 22 let. Ve vazbě byli dosud čtyři lidé, dva z nich ovšem vyšetřovatelé v pátek ráno propustili a druhým dvěma prodloužili vazbu. Stále také pokračuje výslech tří příbuzných druhého atentátníka, Abdela Malika Nabila Petitjeana a kriminalisté zkoumají dva telefony nalezené v kostele u oltáře.

Zpravodaj ČT: Nových francouzských mešit financovaných ze zahraničí je menšina (zdroj: ČT24)

První z nich, devatenáctiletý Adel Kermich, jenž žil v severofrancouzském dějišti tragédie, městečku Saint-Étienne-du-Rouvray u rodičů, se dvakrát pokusil odjet do Sýrie a za to strávil deset měsíců ve vazbě. Nakonec byl propuštěn s podmínkou, že jeho pohyb bude monitorován elektronickým náramkem. Ten byl ale denně na několik hodin deaktivován a právě během této doby oba mladíci zaútočili.

Právě elektronický náramek pro Kermiche francouzský premiér kritizoval jako selhání. „Je potřeba tento systém znovu zhodnotit … bude třeba zvolit jiný přístup - hodnotit případ od případu, s ohledem na to, že džihádisté svou činnost umně skrývají,“ řekl Valls.

obrázek
Zdroj: ČT24

Belgie podezřelým z terorismu zmrazila majetek

Belgická vláda zmrazila majetek deseti lidí podezřelých z terorismu. Napsal to tamní deník De Tijd. Mezi dotčenými je podle agentury AFP například v současné době vězněný Mohamed Abrini - tzv. „muž v klobouku“, kterého 22. března zachytily kamery na bruselském letišti Zaventem v doprovodu dvou teroristů, kteří se na místě později odpálili a zabili 32 lidí.

Podle listu De Tijd jsou na seznamu osob se zablokovaným majetkem také dva členové molenbeecké rodiny Bazarouj, která údajně verbovala nové džihádisty a jejíž členové prý skrývali dalšího z pařížských atentátníků, šestadvacetiletého Salaha Abdeslama. 

Možnost zmrazit podezřelým teroristům finanční aktiva má Belgie už od roku 2006, kdy vyšel příslušný královský výnos o boji proti financování terorismu. Až letos jej ale ministr financí Johan van Overtveldt doplnil o konkrétní jména. Ministři schválili desetičlenný seznam za zavřenými dveřmi 20. července, už předtím 27. května souhlasili s prvními dvěma jmény.