Neúspěšný Reaganův atentátník bude volný. Po dlouhé léčbě prý není hrozbou

Po 35 letech soud osvobodil Johna Hinckleyho, který se pokusil zabít někdejšího prezidenta USA Ronalda Reagana. Ústavní léčba na psychiatrii prý stačila k tomu, aby se Hickley nyní mohl vrátit do běžného života. Už více než rok může až 17 dní v měsíci pobývat mimo léčebnu v domě své matky ve státě Virginia. U ní také bude nadále žít.

Podle listu The Washington Post bude Hinckley moci léčebnu opustit k 5. srpnu, nadále ale bude podroben kontrolám včetně soudního dohledu. Pokud všem podmínkám po nabytí svobody vyhoví, začnou úřady jednotlivá omezení odvolávat.

Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla střela do hrudi. Pětadvacetiletý syn texaského milionáře Hinckley tehdy vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi - prezidenta, jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu.

březen 1981 - krátce po atentátu před washingtonským hotelem Hilton
Zdroj: ČTK/AP
John Hinckley
Zdroj: ČTK/AP

Reaganovi byla během dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce, jen kousek od srdce, a jeho stav se rychle zlepšil. Brady ale po útoku zůstal ochrnutý a zemřel v roce 2014; jeho smrt policie začala vyšetřovat jako zabití. Prokuratura však stíhání Hickleyho zastavila.

Hinckley bezprostředně po atentátu stanul před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn. Od té doby je umístěn na klinice, soud mu ale od počátku tohoto století opakovaně povoloval stále častější pobyt na svobodě.

Za Hinckleyho činem stojí podle psychiatrů posedlost herečkou Jodie Fosterovou, kterou chtěl atentátem ohromit. Film Taxikář, v němž herečka hrála nezletilou prostitutku, viděl prý Hinckley nejméně patnáctkrát. Kvůli své obsesi se dokonce zapsal na kurzy tvůrčího psaní na Yaleově univerzitě, když zjistil, že tam Jodie Fosterová studuje.