Brusel odtajnil jméno šéfa vyjednavačů pro brexit

Brusel odtajnil jméno vyjednavače pro brexit (zdroj: ČT24)

Hlavním vyjednavačem pro odchod Velké Británie z Evropské unie bude bývalý francouzský ministr zemědělství Michel Barnier. Rozhodla o tom Evropská komise. Londýn potvrdil, že bude jednat se všemi. Premiérka Mayová mezitím uvedla, že by i po odchodu své země ráda zaručila dosavadní práva evropským občanům žijícím v Británi - pokud se stejně zachovají i členské státy vůči Britům.

K jednání o zdárném rozvodu – včetně minimálních škod v ekonomice – tak Brusel sáhl po muži s pověstí nepřítele bankéřů. Kdysi spoludohlížel třeba na přípravu zimní olympiády ve Francii, teď má na starost férovou hru při odchodu Velké Británie z EU. Britským bankéřům vadil i kvůli tomu, že prosazoval stropy na jejich tučné bonusy.

Evropská komise nyní ujišťuje, že svému šéfvyjednavači pro brexit dá ty nejlepší odborníky. „Má širokou síť kontaktů v metropolích všech členských států a v Evropském parlamentu, což považuji za cennou výhodu pro jeho funkci,“ uvedl šéf EK Jean-Claude Juncker v tiskové zprávě.

„Jsem poctěn tím, že mi Juncker a Evropská komise svěřili vyjednávání s Británií,“ reagoval Barnier na Twitteru. Uvedl, že se vyjednavačské funkce ujme 1. října.

Barnier má za sebou dlouhou kariéru ve veřejné správě. V 90. letech byl ministrem životního prostředí, v letech 2004 až 2005 šéfoval francouzské diplomacii a v letech 2007 až 2009 byl ministrem zemědělství a rybolovu.

V EK působil dvakrát: v letech 1999 až 2004 byl eurokomisařem pro regionální politiku, v letech 2010 až 2014 eurokomisařem pro vnitřní trh. V roce 2009 také patřil mezi kandidáty na post šéfa unijní diplomacie.

Michel Barnier
Zdroj: Reuters

Přestože jsou Britové druhou největší ekonomikou v EU, už nyní zjišťují, že jejich reálná síla v Bruselu klesá. I proto nová britská premiérka Mayová objíždí evropské lídry. Přesně před týdnem v roli ministerské předsedkyně vyrazila na svou první zahraniční cestu do Berlína. Kancléřce Angele Merkelové sdělila, že Británie žádost o odchod z Unie do konce roku nepodá. V Elysejském paláci o den později slyšela spíše prosby o urychlení procesu.

S irským premiérem nyní řešila, jak kvůli brexitu neohrozit mírový proces v Severním Irsku. V Římě pro změnu sondovala pozici Itálie. „Měli bychom vyvíjet model, který vyhovuje Spojenému království a Evropské unii. Nutně to neznamená, že to bude podle současného vzoru,“ zmínila Mayová.

I když EU i Londýn svorně tvrdí, že dokud Británie nevystoupí, má stejná práva a povinnosti jako ostatní, tlak na Brity roste. Brusel otevřeně říká, že si nepřeje, aby se brexit zbytečně prodlužoval a zvyšovalo se tím riziko dalších negativních dopadů.
Bohumil Vostal
Zpravodaj ČT v Bruselu

Se současným vzorem se musí zřejmě pomalu loučit i na 70 britských europoslanců. Objevují se hlasy, aby opustili svoje vlivné posty předsedů výborů a zpravodajů k unijní legislativě, která na roky dopředu ovlivní životy půl miliardy obyvatel EU.