Číňané protestují před americkými řetězci. Kvůli rozhodnutí arbitráže v kauze Jihočínského moře

Ve více než desítce čínských měst se v uplynulých dnech uskutečnily protiamerické demonstrace, jejichž účastníci svalují na Spojené státy vinu za rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu, podle kterého nemá Čína územní nároky na sporné ostrovy v Jihočínském moři. Protesty se konaly před restauracemi rychlého občerstvení amerického řetězce KFC.

Nespokojenci s transparenty skandovali před restauracemi protiamerické slogany a vyzývali, aby lidé KFC bojkotovali. Demonstrace se dosud konaly nejméně v 11 městech a účastnily se jich vždy desítky lidí.

Firma Kentucky Fried Chicken (KFC) je v očích čínské veřejnosti mocným symbolem amerického kapitalismu a má na 5000 poboček po celé zemi.

Protestní akce začaly o víkendu v severočínské provincii Che-pej a přelily se poté i do velkých provinčních metropolí Čchang-ša (provincie Chu-nan) a Chang-čou (provincie Če-ťiang). Policie v provincii Ťiang-su dokonce nařídila restauracím KFC, aby zavřely a „předešly tak narušení pořádku“.

Pryč se smaženým kuřetem ve jménu vlastenectví (zdroj: ČT24)

Rozbij si svůj vlastní iPhone

Protesty se zaměřily i na další americké cíle. Na sociálních sítích se dokonce objevily záběry na mladé Číňany, kteří měli na sobě šály s vlasteneckými hesly a na důkaz vzdoru rozbíjeli své iPhony.

Podle zákona organizátoři potřebují k protestům souhlas úřadů. Jestli ho měli, není tak úplně jasné. Soudě podle toho, že státní média protesty kritizují jako xenofobní a šovinistické, je zřejmé, že si vláda nepřeje, aby se vymkly kontrole.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Čínská státní média obviňují Washington, že přesvědčil Filipíny, aby se obrátily na mezinárodní rozhodčí soud v Haagu v otázce územního sporu ve strategicky významné oblasti Jihočínského moře, které si Čína nárokuje téměř celé. Soud požadavku Filipín vyhověl. Peking v reakci na soudní verdikt z minulého týdne sdělil, že ho neuznává a nebude se jím řídit.

Čínské úřady ale současně potlačují spontánní reakce veřejnosti na výsledek soudu v ulicích v obavě z nepokojů. Policie tak například uzavřela ulice vedoucí k filipínskému velvyslanectví v Pekingu a čínské státní deníky protiamerické protesty kritizovaly.

Čína v Jihočínském moři buduje u útesů umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře kritizují.

Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy a pod jeho dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky jako Čína si na určité oblasti činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Vydáno pod