Rotunda sv. Jiří se nečekaně vyhoupla mezi nejstarší památky Slovenska

Na západním Slovensku finišují opravy rotundy svatého Jiří, která se zařadila mezi nejstarší stavby v zemi. Donedávna se totiž její vznik odhadoval na dobu renesance, některé nálezy ovšem dokazují, že na místě stojí už z dob Velké Moravy. Vědci se nyní snaží určit přesný letopočet jejího vzniku. Podle některých odhadů ji předci postavili ještě před příchodem Cyrila a Metoděje v roce 863.

Rotunda svatého Jiří stojí na úpatí vrchu Marhát na západě Slovenska poblíž Piešťan. Dlouho nepřitahovala velkou pozornost. Během prací, které měly poškozenou stavbu zachránit, se ovšem ukázalo, že je daleko starší, než dokládaly psané záznamy. Odborníci původně předpokládali, že budova je renesanční kaplí.

Mezi nejstarší stojící stavby na Slovensku posunul rotundu nález předrománského okna. Vzorky z nejstarších vrstev malty potvrdily, že zdi byly postaveny v devátém století. Několik zahraničních laboratoří se teď pokouší jejich stáří určit ještě přesněji.

Fragmenty výzdoby zase ukazují na výjimečnou důležitost budovy. „Nález konsekračního kříže je velmi významný, protože dokumentuje, že kostelík byl v tom nejstarším období vysvěcen biskupem,“ uvedl akademický malíř a vedoucí restaurátorů rotundy Jozef Dorica. 

Slovenská rotunda sv. Jiří je větším pokladem, než se myslelo (zdroj: ČT24)

Obec, které rotunda patří, se ji rozhodla opravit i proto, že je už pět století poutním místem. „V případě příznivého počasí se této poutě účastní 5–7 tisíc návštěvníků,“ uvedl starosta Nitrianské Blatnice Michal Toman.

Na archeology ještě čeká plno práce

Další tisíce turistů přitáhly v posledních letech právě významné objevy. S rekonstrukcí pomohl i stát, který ale přiznává, že peněz na opravy nemá dost. „Finanční možnosti, respektive to, co stát poskytuje, nestačí na poptávku, na množství památek, které na Slovensku máme a které potřebují minimálně nějaké zastabilizování,“ uvedl slovenský ministr kultury Marek Maďarič (SMER-SD).

Rotundě pomohlo, že se na její opravě kromě státu podílela i obec a místní občanské sdružení. Archeologové z oblasti ještě neodcházejí. Budou zkoumat okolí stavby i základy blízkých velkomoravských dvorců, které během staletí pohltila příroda.